Betegség

Rákot okozhat az antibiotikum

Egy friss tanulmány szerint a túl sok antibiotikum bélpolipot, sőt, akár rákos megbetegedést is okozhat.

2017.04.06 12:36ma.hu
Fotó: AFP

Kutatók megállapították, hogy az antibiotikum szedése hozzájárulhat a béldaganatok kialakulásához - írja a Gut című lapban megjelent tanulmányrészletre hivatkozva a BBC.

A több mint 16 ezer ember részvételével végzett kutatás megállapította: azoknál a 20-39 éves betegeknél, akik legalább két hónapig szedtek antibiotikumot, nagyobb valószínűséggel találtak bélpolipot, mint azoknál, akik nem szedték a gyógyszert hosszú távon. A vizsgálat arra azonban nem tért ki, hogy a bélpolipból hány esetben lett később daganatos megbetegedés.

Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az antibiotikum szedése összefüggésben állna a rákkal, de szerintük korlátozni kellene a gyógyszer szedését. "A kutatás ilyen korai szakaszában nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. Az antibiotikumot orvosi utasításra kell szedni" - mondta a BBC-nek Jasmine Just, a londoni rákkutató központ munkatársa. Hozzátette, a kutatás jó alap lehet arra, hogy kiderüljön, hogyan befolyásolják egészségünket a bél betegségei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.