Hullunk, mint a legyek

Évente majdnem félmillió európai hal meg a légszennyezés miatt

Apránként javul a kontinens levegőminősége, de tízből kilenc európai városlakó még mindig káros anyagokkal teli, szennyezett levegőt kénytelen szívni.

2016.11.25 18:25ma.hu
Fotó: AP

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) felmérése szerint annak ellenére, hogy lassan, de javul Európa levegőminősége, a városlakók kilencven százaléka még mindig egészségre káros anyagokkal teli, erősen szennyezett levegőt kénytelen szívni. A levegőszennyezettség továbbra is a vezető halálokok között van: a 41 európai országban évente közel 467 ezer ember veszti életét emiatt.

"A károsanyag-kibocsátás csökkentése valamelyest javította ugyan a levegőminőséget Európában, de annyira sajnos nem, hogy elfogadhatatlan károkat ne okozna az emberek egészségében és a környezetben" - hívta fel a figyelmet közleményében Hans Bruyninckx, az EEA ügyvezető igazgatója.

A kontinens szerte elhelyezett megfigyelőállomások adatai szerint Európa városi lakosságának 85 százaléka van kitéve a szálló por ártalmainak. A szálló por a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezik, és mikroszkopikus részecskéi a tüdőbe jutva nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Különösen veszélyesek a PM10-nek nevezett, tíz mikronnál kisebb részecskék, amelyek a tüdőn keresztül akár a véráramba is bekerülhetnek. Az EEA 2014-es adatai szerint az Európai Unió városlakóinak 16 százaléka élt olyan helyen, ahol rendkívül magas volt a PM10-koncentráció.

Az ügynökség hangsúlyozta: a levegő minősége ugyan javult az elmúlt években, de sajnos továbbra is vannak olyan veszélyes szennyezőanyagok, amelyek kibocsátását nem sikerült érdemben visszaszorítani: ilyenek például a légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó nitrogénoxidok.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.