Környezetvédelem

Milliókkal nőhet a légszennyezés miatti halálozás világszerte

A növekedés csaknem 90 százalékáért Ázsia felelős.

2016.06.27 15:24MTI

Milliókkal nőhet 2040-ig a légszennyezés miatti halálozások száma évente a világon, ha az energia előállításán és felhasználásán nem változtat a világ - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében.

Évente mintegy 6,5 millióan halnak meg világszerte a kül- vagy beltéri levegő rossz minősége miatt, ezzel a légszennyezettség a negyedik helyen áll az emberi egészségre legnagyobb fenyegetettséget jelentő tényezők sorában a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és a dohányzás mögött.

A káros szennyező anyagok, mint például a kén-dioxid, a nitrogén-oxid és a gyakran savakat, fémeket, termőföld- és porrészecskéket tartalmazó finomszemcsés anyagok okozzák a legsúlyosabb károkat.

A levegőben szálló apró részecskék hosszú távon tüdőrákot, agyvérzést, szívbetegséget okozhatnak, de gyorsan ölő tüneteket, többek között szívrohamot is előidézhetnek elő.

Ezeknek a szennyező anyagoknak a kibocsátásáért elsősorban a szabályozatlan és a szakszerűtlen energiatermelés- és felhasználás felelős - olvasható az IEA jelentésében.

iza.org

Ha nem történik semmi, a kültéri levegő szennyezettsége miatti halálos áldozatok száma világszerte a jelenlegi évi hárommillióról 4,5 millióra növekedhet. A növekedés csaknem 90 százalékáért Ázsia felelős.

Új légszennyezettségi és energiapolitika bevezetésével, többek között a közúti közlekedés károsanyag-kibocsátásának szigorú korlátozásával és az ipar energiahatékonyságának növelésével tisztábbá válhat a levegő.

A számítások szerint így 2040-ig világszerte hét százalékkal csökkenhet a finomszemcsés anyagok, 20 százalékkal a szén-dioxid és 10 százalékkal a nitrogén-oxid kibocsátása.

Ennek eredményeképpen a kültéri levegő szennyezettsége miatti halálesetek száma éves szinten 2,8 millióra, a háztartási légszennyezettség áldozatainak száma 1,3 millióra csökkenhet 2040-re - állítja a jelentés.

Fontos!

Milliók életéről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.