Veszély

Kiderült, akár fél évig is megmaradhat a zikavírus a spermában

Olasz kutatók él év után is kimutatták a zikavírust egy olasz férfi spermájában.

2016.08.12 20:40MTI

Sosem találtak még zikavírust emberi spermában ilyen hosszú idő eltelte után és lehetséges, hogy a vírus szaporodni tudott a nemi szerveken belül - írta az Eurosurveillance szakfolyóirat aktuális számában közölt tanulmány.

A 30 éves olasz férfi januárban Haiti szigetén járt, amikor lázas lett, viszketést és fáradtságot érzett. Miután hazatért, 91 nap után tesztekkel mutatták ki a zikavírust a nyálában, a vizeletében és a spermájában. Még kétszer végezték el a vizsgálatokat, 134, valamint 188 nap elteltével, ekkor a vírus még mindig kimutatható volt a spermában.

A férfi időközben meggyógyult, feleségével az érintkezések során azonban gumióvszert használt. Az nő nem kapta el a fertőzést.

Az eredmények ismeretében a kutatók arra hívták fel a fertőzött páciensek figyelmét, hogy legalább hat hónapon át tartózkodjanak a szextől, vagy használjanak gumióvszert.

Az általában szúnyogok terjesztette kór legtöbbször veszélytelen, azonban ha várandós nőt fertőz meg, akkor a magzata rendellenesen kis fejjel, mikrokefáliával jöhet világra, ami további súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.