Társadalom

Kétharmaduk lesz a városlakóknak 2030-ra?

Tizenöt éven belül megháromszorozódhat a városok területe.

2016.05.19 08:28MTI

A következő évtized végére a világ lakosságának kétharmada városban fog élni, a fejlődő országok városi lakossága megkétszereződik, a városok területe pedig megháromszorozódhat - áll egy helyi idő szerint szerdán New York-ban közzétett ENSZ-jelentésben.

A dokumentum szerint 15 éven belül a városokban fogják előállítani a világ bruttó hazai termékének 80 százalékát.

Miami, Florida (Fotó: Reuters)

A jelentés emlékeztet arra, hogy 1995-ben 22 olyan nagyváros volt a világon, amelynek lakossága öt- és tízmillió között volt, és 14 olyan, amelynek ennél több. 2015-re az előbbiek száma 44-re emelkedett, és 29 olyan város van, amelyben tízmilliónál több ember él, nagy részük a fejlődő világban. A jelentés szerint ez a trend folytatódni fog.

"A leggyorsabban fejlődő városok a kis és közepes városok, amelyek lakossága nem haladja meg az egymilliót. Ilyenekben él jelenleg a világ városlakóinak 59 százaléka" - írja a jelentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.