Nagy a kockázat

Veszélyes légszennyeződéssel élnek együtt az európai városlakók

A legveszélyesebb szennyezőanyag a szálló por, az ózon és a nitrogén-oxid.

2015.11.30 13:52MTI
freedigitalphotos.net/xedos4

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) figyelmeztetése szerint veszedelmesen magas Európában a városok levegőjének szennyezettsége.

A hétfőn, a párizsi klímacsúcs első napján közzétett felmérés szerint a politikai erőfeszítések ellenére a legtöbb városlakó akkora lényszennyeződésnek van kitéve, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kockázatosnak tart.

"A légszennyeződés a legnagyobb egyedi egészségügyi kockázat Európában (....), megrövidíti az emberéletet és hozzájárul olyan súlyos betegségek kialakulásához, mint a légzési problémák, a rák és a szívbetegségek" - áll a jelentésben. Az EEA szerint 2012-ben a légszennyeződés 430 ezer ember korai haláláért volt felelős.

A legveszélyesebb szennyezőanyag a szálló por, az ózon és a nitrogén-oxid. Ha az Európai Unió mind a 28 tagállama betartaná a WHO szálló porra vonatkozó irányértékeit, akkor 144 ezerrel csökkenthető lenne az idő előtti elhalálozások száma. Problematikusnak tartja az EEA a tűzifa és a biomassza használatát is, ami a benzopirén magas koncentrációjáért felelős.

Különösen nagy a nitrogén-dioxid-terhelés Németországban a Ruhr-vidéken, míg a lakosság számához viszonyítva a szállópor-szennyezettség a kelet-európai országokban a legnagyobb. Az ózonterhelés a Nyugat-Balkánon, Olaszországban és Magyarországon a legjelentősebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.