Ami károsítja a spermákat

Ezért lehetnek meddők a férfiak

Egyre több férfi küzd a meddőséggel, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években.

2016.04.15 09:26ma.hu

A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13 százalékuk pedig rendszeresen megfeledkezik róla.

A meddőségi probléma mindig párokat érint. Ugyanaz a férfi és nő, elképzelhető, hogy egy másik párral terhességet tudna elérni. Manapság egyre gyakoribbak a meddőséggel kapcsolatos esetek.

Nem arról van szó, hogy jelentősen megromlott volna a spermiumminőség, vagy akár a nők fokozottan meddővé váltak volna, inkább társadalmi tendenciák állnak a háttérben - magyarázta Dr. Zádori János szülész-nőgyógyász, a szegedi Kaáli Intézet orvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kitolódott a gyermekvállalás ideje

Az ideális teherbeesési időszak a nőknél 20 és 30 év között van. Jelenleg az első szülés időpontja 3-4 évvel később következik be, mint 20-25 évvel ezelőtt, a teherbeesési képesség ugyanakkor minden évben csökken.

Nem a 30 év fölötti első szülés a kizárólagos oka a meddőség gyakoriságának emelkedésének, ám az a legfontosabb - mutatott rá a szakember.

Egyes szakvélemények szerint a stressz és a táplálkozás minősége is közrejátszik a meddőség kialakulásában.

Bár a mai rohanó élet rengeteg stresszt hordoz magában, de 30-40 éve is megvoltak azok a nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdeni, így a problémát önmagában a stresszre fogni nem helyes - mondta Dr. Zádori János hozzátéve, hogy a táplálkozási módok és teherbeesési képesség között sem állítottak még fel nagyon szoros összefüggést.

Káros a szauna és a forró fürdő

A fémek közül az ólom, a higany és a kadmium egyértelműen károsítja a spermiumot - folytatta Dr. Papp György urológus, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke. Előbbi a kipufogógázban van, az ondó kadmium-tartalma pedig erős dohányosok esetében hússzorosa a kontrollnak.

Egy átlagos dohányosnál a spermiumszám 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy nem dohányzónál. A világ ráadásul tele van talaj- és vízfertőtlenítő, illetve növényvédő szerekkel - valamennyi ismerten spermiumkárosító.

A tömény alkoholt rendszeresen fogyasztók pedig bizonyos fajta irreverzibilis változásokat okoznak a spermiumokon, továbbá a kábítószer fogyasztás is negatívan hat a nemzőképességre - részletezte.

Károsító hatással bír a szűk nadrág viselése, a szaunázás és a forró vizes fürdő is.

Bizonyos fajta urológiai betegségek, például a herevisszeresség, illetve a krónikus ondóúti gyulladás, amely az európai nemzőképes korosztály (15 és 45 év közöttiek) több mint egytizedét érinti, rendkívüli módon befolyásolják a spermium kialakulását. Nem is beszélve a különböző gyógyszerek mellékhatásairól - sorolta az urológus.

Kézen kell fogni a férjet (mindenki a sajátját)

Dr. Papp György szerint a párok egyre jobban odafigyelnek a részletekre, mielőtt gyermeket szeretnének vállalni. Egyre több ugyanakkor az olyan szakmai adat, amely az ondó minőségének a változását jelzi, nemcsak a spermiumszám tekintetében, hanem a spermium élet-, mozgásképességéről is, amely komolyan befolyásolja a teherbeesés esélyét.

Dr. Szőllősy János szülész-nőgyógyász, andrológus professzor rámutatott: ha meddőségről van szó, ma már rengeteg a feleség kézen fogja a férjét, és elmegy vele egy meddőségi központba.

A férjet is ki kell vizsgálni, hisz a kivizsgálás előtt 40 százalékban a férfi, 40 százalékban a női, 20 százalékban közös meddőségi ok feltételezhető.

Ha egy évi rendszeres szexuális élet után nem következik be gyermekáldás, akkor feltétlen javasolt a kivizsgálás. Érdemes először a férfit megvizsgálni, mert az kevésbé terheli meg a szervezet, mint egy nő esetében - húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.