Vége a férfimeddőségnek?

Új remény? Laborban kelthetik életre a terméketlen spermiumokat

Először sikerült laboratóriumi körülmények között "bekapcsolni" a terméketlen spermiumokat, a kutatók ettől azt várják, hogy a terméketlen férfiak számára is megnyílik az esély a gyermekvállalás előtt.

2015.05.12 07:30ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/ponsulak

Első ízben sikerült laboratóriumi körülmények között életképes hímivarsejteket előállítani, ami új reményt adhat a terméketlen férfiaknak - jelentették be francia kutatók, ám az ünneplés még korai lenne, számos további tesztet és vizsgálatot kell elvégezni, mielőtt abszolút biztonsággal kijelenthető, hogy a módszer működik és nincsenek kockázatai. A tudósok hosszú ideje dolgoznak már azon, hogy a megtermékenyítésre képtelen spermiumokat "bekapcsolja", ez az, ami a Kallistem biotechnológiai kutatólabor vezérigazgatója, Isabelle Cuoc elmondása szerint most megvalósult.

Az eljárás lényege, hogy a termékenységért felelős sejtek, a spermiogonuimok érett spermiumokká válnak, ez normális körülmények közt a herékben történik meg és mintegy 70 nap alatt zajlik le. Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy bármilyen kis külső hatás végzetes károkat okozzon az érésben lévő sejtekben és a végén a férfi ne tudjon utódot nemzeni. És ez az a folyamat, amit - egyelőre ugyan hivatalosan nem ellenőrzött módon - sikerült állítólag laboratóriumi körülmények közt véghez vinni, ami azt sugallja, hogy az érés reprodukálható a kémcsövekben.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora mindenesetre még óvatosságra int mindenkit, mondván, amíg nem látja a tudományos, lektoráláson is átesett kutatási közleményt a hivatalos fórumok valamelyikén, addig szkeptikusan kell hozzáállni a témához. Az efféle ígéretek ugyanis gyakorta okoznak szívfájdalmat a gyermek után áhítozó pároknak: csak felesleges reményt keltenek bennük, amelyek aztán később mégsem válnak be - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.