Hogyan legyen szép és egészséges a fogunk?

Az 5 leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban

Fogmosás almával, a terhesség alatt kötelező fogproblémák, csak kettő a fogápolással kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek közül.

2008.11.03 08:59orvostkeresek.hu

Napjainkban számos korszerű eljárás és mindenekelőtt az alapos fogtisztítás nyújt segítséget a fogak épségének megőrzéséhez. A fogápolással kapcsolatban szakértőnk, dr.Tóth György fogszakorvos nyújt segítséget.

Fogmosás helyett alma

Sokaknál még tartja magát az a régi, ám helytelen elmélet, mely az almát ajánlja, mint fogtisztítási eljárást. Ez azonban csak az almába harapáskor jelentkező mechanikai tisztító hatást vette figyelembe, míg a szájüregben zajló biokémiai reakciókat és azok hosszútávú károsító hatásait figyelmen kívül hagyta.

Az almaevés nem helyettesíti a fogmosást, ráadásul komoly fogszuvasodást okozó hatása van, hiszen egyaránt tartalmaz savat és cukrot, melyek együttes jelenléte a szájban nagyon veszélyes. Az almánál is károsabb a fogakra -a kutatások szerint- a banán. Ennek oka, hogy a banánban lévő -fogra tapadó, nehezen eltávolítható- összetevők filmszerű rétegében sokszorosára szaporodnak a fogszuvasodást előidéző kórokozók.

„Egy baba jön, egy fog megy"

A terhesség alatt nem törvényszerű a fogak fokozott romlása, az ínygyulladás kialakulása. A terhességre történő felkészülésnél érdemes a fogazatot is teljesen rendbe hozatni, begyakorolni a kiváló szájhigiénét és annak fenntartását, így a változatos, egészséges táplálkozás és a fokozott szájhigiéne, melyet rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel egészítünk ki biztosítja a fogak, íny és fogágy egészségét a terhesség alatt is. A terhesség hormonális változásai miatt kialakulhat ún. terhességi ínygyulladás, mely a baba megszületésével magától rendeződik, s nem tévesztendő össze a nem megfelelő szájhigiéne miatt jelentkező problémával.

A fogszuvasodás a túlzott cukorfogyasztás következménye


A fogszuvasodás elsősorban a hiányos szájhigiéne következménye, azonban törekedjünk az étkezések között mellőzni a szénhidrát tartalmú ételeket és italokat, ide értve az akár 100%-os gyümölcsleveket, cukorkákat, kakaót, szénsavas üdítőket, kekszeket, ropit, egyebet. Ezeket inkább étkezések után fogyasszuk, majd alapos fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany javasolt. A fogszuvasodás tehát megelőzhető, amennyiben az étkezések után mindig kifogástalan egyéni szájhigiénét gyakorlunk.

A megfelelő szájápolásnak egyaránt része az ún. „professzionális szájhigiéne”, melyet a rendelőben a fogorvos vagy a szájhigiénikus szakember végez: -fogkő eltávolítás íny felett és íny alatt, -a fogfelszínek simára polírozása (legújabban „Air Flow” technológiával), Illetve az otthoni helyes és alapos „egyéni szájhigiéne” (rendszeres és alapos szakszerű fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany használat megtanítása és begyakorlása).

Az öregséggel romlik a fog

Sajnálatos módon az embernek többségére a hiányos vagy szuvas a fogazat jellemző. A legtöbben természetesnek tartják, hogy az évek múlásával együtt jár a fogak ritkulása, pedig a fogápolás és a fogászat mai lehetőségei között optimális esetben a fogak az élet végéig kitarthatnának. Természetesen azért létezik egy öröklött hajlam, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a fokozott szájhigiéne és a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén kezelések végrehajtása évtizedekkel képes meghosszabbítani a saját fogaink életét: tehát a hajlam nagyon erősen befolyásolható.

A tejfogak ápolása elhanyagolható, „úgyis jön helyette másik”

Szép fogakra nem csak az önbizalom fejlődésének szempontjából van szükség. Az egészséges fogazat meghatározó a gyermek beszédfejlődésében, táplálkozásában és az arc harmóniájának kialakításában is. A tejfogak ápolása döntő jelentőséggel bír a maradó fogak és a megfelelő szájhigiéne szempontjából. Amelyik gyermek nem sajátította el és nem szokta meg a helyes fog- és szájápolást (alaposság, rendszeresség), attól nehezen elvárható, hogy a fogváltáskor ez a szokás varázsütésre megváltozik.

Másrészt a szuvas tejfogak táptalajt jelentenek a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodásának, így a fogváltáskor az akkor még ép maradó fogak fokozottan ki vannak téve ezen kórokozóknak. Ezért érdemes a szülőnek néhány alapszabályt betartania a gyermekével: Étrend: ne szoktassuk gyermekünket az étkezések közti szénhidrát és/vagy sav tartalmú italok és ételek rendszeres fogyasztására Cukros vagy mézes tea, kakaó, mézes cumi, gyümölcslevek, gyümölcsök, keksz, nápolyi, ropi, kenyér –bizony, ez is szénhidrát!, helyett, adjunk vizet, üres teát.

A gyümölcsöket a kisgyermeknél kössük az étkezésekhez, ami után meg tudjuk tisztítani a fogait, és nem marad a szájban mindaz a szénhidrát és sav, ami a fogszuvasodást kialakító ún. tejsavas erjedésnek kedvez. A gyermekkel gyakoroljuk a helyes fogáplás lépéseit, fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a helyes fogápolással kapcsolatban kérjük fogszakorvos segítségét!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.