Jöhet az első igazi füstmentes generáció

Norvégia lehet a világ első nemdohányzó országa

2018-tõl felmenő rendszerben vezetnék be a fiatalok számára a dohánytermékek vásárlásának teljes tilalmát.

2016.03.19 16:29ma.hu

Füstmentes generáció – a kifejezés az 1990-es években lett propagandajelszó Svédországban. Akkoriban a gimnazistákat akarták a kampánnyal befolyásolni, hogy megváltoztassák a hozzáállásukat – ne a dohányzás legyen a divat, hanem ellenkezőleg: az számítson „coolnak”, aki nem füstöl.

Két évtizeddel ezelőtt, és azóta is sok egészségügyi kampány indult Skandináviában a dohányzás visszaszorítására, amelyek sikeresek voltak, mert a korábbi 30-40 százalék után jelentősen csökkent a dohányzók aránya. Ma Svédországban a férfiaknak mindössze 10, a nőknek 12 százaléka cigarettázik napi rendszerességgel - hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Ma már az sem ritka a skandináv országban, hogy a magánlakásban is tilos a dohányzás, legalábbis annak erkélyén: sok társasház szabályzata ugyanis már tiltja ezt.

A norvég orvosoknak több kell

Norvég orvosok ennél is továbbmennének. 2035 – ez az év, amikor a dohányzás megszűnik Norvégiában, legalábbis akkor, ha a helyi orvosi társaság javaslatait elfogadja az északi állam parlamentje. A gyógyítók első és legfontosabb lépésként szeretnék bevezetni, hogy az ezredforduló után születettek soha ne vásárolhassanak dohányterméket.

Ezzel megvalósulna a régi terv: ez lenne az első igazi füstmentes generáció. Jelenleg Norvégiában – sok más országhoz hasonlóan – a cigarettavásárlás engedélyezését életkorhoz kötik, 18 év fölött szűnik meg a korlátozás. Két év múlva tehát a 2000-ben születettek hozzájuthatnának a cigarettához saját jogon.

Csak a vásárlást tiltanák

Az orvostársaság ezt akarja most gördülő rendszerben megszüntetni, magyarán, hogy ezek a fiatalok és az utánuk jövők sohase vásárolhassanak cigarettát. A magyarázat egyszerű: a fiatalokat kell megcélozni, mert a felnőttekre már sokkal nehezebb hatni.

A javaslat beterjesztői hangsúlyozzák, hogy nem a dohányzást akarják betiltani, hanem a vásárlást.

Cigi helyett

A cigarettázás visszaszorulását mutató szép számok mögött azonban van egy szomorú tény is. Igaz, hogy Skandináviában a cigarettások száma csökkent, de a bagófogyasztás nőtt.

Helyi specialitás, a bagórágás modern formája, hogy kis papírtasakokba csomagolják a dohányt, amit a fogyasztók a felső ajkuk alá dugnak. Norvégiának nincs saját bagógyártása, a lakosság igényeit – évi 815 tonnát – svéd importból fedezik.

Nagyon sokan úgy szoknak le a cigarettáról, hogy átállnak a bagóra. Ennek nincs füstje, káros hatása a tüdőre, de a nikotintartalma ugyanolyan, sőt, egyesek szerint erősebb függőséget okoz, mint a cigaretta.

Norvégiában a fiatalok körében a bagó fogyasztása az elmúlt öt évben megháromszorozódott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.