Műemlékvédelem

Élőlánccal akadályozták meg az egykori plovdivi dohányraktárak lebontását

Élőlánccal akadályozták meg a plovdiviak, hogy lebontsák városuk ikonikus épületeit, az egykori dohányraktárakat, amelyeknek szerepet szánnak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2019 programban is.

2016.03.07 19:25MTI

Bolgár hírportálok hétfői jelentése szerint mintegy ötven aktivista, köztük építészek, Plovdiv kulturális életének képviselői, a Plovdiv 2019 Alapítvány tagjai a testükkel védték vasárnap az 1920-as években emelt épületeket, amelyeknek helyén egy tízemeletes szállodát akar építeni a tulajdonos, egy magánszemély.

A civil megmozdulás hatására a városi tanács leállíttatta vasárnap az engedélyével megkezdett bontást és vizsgálatot rendelt el. Hétfőn az ügyészség a rendőrség gazdasági bűnözéssel foglalkozó osztályának bevonásával indított vizsgálatot annak megállapítására, nem történt-e bűncselekmény a bontási engedély kiadásával összefüggésben - írta a The Sofia Globe című angol nyelvű hírportál.

Mire a civileknek sikerült leállíttatni a bontást, az egyik raktárépületet (az Orient Tobacco raktárát) már a földdel tették egyenlővé, megsemmisítve Vulcsan Petrov jeles bolgár festő több freskóját is. Petrov személyesen is jelen volt a bontásnál, hogy megállapítsa, megmenthetők-e egyes műalkotásai. A művész szerint szándékosan kezdték meg a bontást egy négynapos hosszú hétvégén, hogy azt "büntetlenül" végezhessék.

A műemlékvédők szerint a bontás törvénytelen, mert az egykori raktárnegyedet 1985-ben kulturális emlékké nyilvánították. Egyelőre nem tudni, hogy vasárnap lerombolt raktár is a "védett" épületek közé tartozik-e, a Dohányvárosként emlegetett komplexum egésze azonban igen.

Az ipartörténeti emlékek bontására maga a városi tanács adott engedélyt még 2010-ben, azt 2014-ben megújította annak ellenére, hogy a 2019-es EKF-program részeként Plovdiv új művészeti övezetét alakítanák ki az egykori dohányraktárakban.

A Plovdiv 2019 Alapítvány művészeti igazgatója, Szvetlana Kujumdzsieva elkeserítőnek nevezte, hogy az EKF-előkészületek kezdete óta már másodszor estek neki egy régi dohányraktárnak.

Ivan Totev polgármester most azt ígéri, hogy az önkormányzat kísérletet tesz a magán tulajdonban lévő ingatlan kivásárlására.

Úgy tudni, a Plovdiv dohányipari központtá válása idején épült raktárnegyed ihlette meg Dimitar Dimov (1909-1966) bolgár író Dohány című, 1965-ben magyarul is megjelent társadalomkritikai regényét a bolgár dohány képzeletbeli gátlástalan és korlátlan uráról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.