Idősebb korban is karcsúan...

Szójával vékony maradhat!

Kevesebb deréktáji zsírlerakódása lesz azoknak a menopauza utáni nőknek, akik naponta fogyasztanak szóját - derül ki egy friss kutatásból.

2008.01.14 17:02MTI

A Fertility and Sterility című orvosi szaklapban jelent meg a birmingham-i Alabama Egyetem kutatóinak tanulmánya arról, hogy a szójában található fehérjék befolyásolhatják a zsíranyagcserét, csökkentik például a hastáji zsírlerakódást.

Cynthia K. Sites csoportja 18, ötvenes, 1-5 évvel a menopauza után járó nőt vizsgáltak. A nők fele naponta egy szójatartalmú turmixot ivott, másik fele pedig egy tejfehérjét (kazeint) tartalmazó italt. Az ital egy részét a reggelihez, másik részét a vacsorához kellett a nőknek elfogyasztaniuk, és mellőzniük egyéb italokat. A három hónapos kísérlet után a kutatók úgy találták, hogy a két csoportnak átlagosan azonos mértékben változott a súlya és testzsírösszetétele, ám a hastáji zsírlerakódása kisebb volt a szójaitalt fogyasztóknak.

Sites és kollégái a mechanizmusra nem adnak pontos magyarázatot, de feltételezik, hogy a szójafehérje izoflavonjai előzik meg a hastáji zsír lerakódását. A rendkívül erős antioxidáns izoflavon a fitoösztrogének közé tartozó, a női hormonra hasonlító szerkezetű molekulák egyike.

Ezen anyagokat - amelyekkel a mesterséges hormonkezelések kiválthatók - már korábban is áldásos hatásúnak találták a változókor tüneteinek enyhítésére. Az eredmény jelentőségét az adja, hogy a hastáji zsír mennyisége és a szívinfarktus, cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggést már több tanulmány bizonyította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.