Amitől csökken a spermaszám

Összefüggés a szója és a férfiak spermaszáma között

Előzetes felmérések szerint akár napi fél tál szója jelentősen csökkentheti a spermák számát.

2007.12.22 08:30medipress.hu
hirdetés

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a gyermeket tervező férfiak ehetnek-e szója alapú ételeket. A szójaipar arra figyelmeztet, hogy az új kutatások ellentmondanak a korábbi eredményeknek, melyek szerint a szója nincs hatással a spermák számára.

 A szóját tartalmazó ételekben nagy mennyiségű izoflavon van, azaz olyan vegyület, mely az ösztrogén hatását idézi elő a szervezetben. Éppen ezért a menopauza fázisában lévő nők hőhullám ellen több szóját fogyasztanak. Kutatások kimutatták, hogy az ösztrogén szerű vegyületek nagy hatással vannak a férfiak szervezetére; és korábbi állatkísérletek is arra utalnak, hogy a szója alapú ételek csökkentik a férfiak nemzőképességet.

Szójával kapcsolatos kutatások

 Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatója és kollégái meddőségüket kezelni vágyó párokat vizsgáltak.

 A kapott adatok elemzése alapján kimutatták, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta csupán fél adag szója alapú ételt ettek - ami körülbelül fél szójaburgernek felel meg - 65 millió spermájuk van egy milliliterben átlagosan, negyven százalékkal kevesebb, mint azoknál, akik nem esznek ilyen ételeket. Azok, akiknél ez a szám kevesebb, mint 20 millió, már meddőnek tekinthetőek.

 Kutatók szerint a szója-izoflavonok, azáltal, hogy a spermatermelést előidéző egyéb hormonális jeleket gátolják, csökkenthetik a spermák számát. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a szója által kiváltott spermacsökkenés valóban kockáztatja-e a nemzőképességet.

 Néhány szakértő azonban kételkedve figyeli az új eredményeket. Stephen Barnes, az Alabamai Egyetem toxikológusa szerint korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy a felügyelet melletti izoflavin bevitelnek semmilyen hatása sem volt a spermákra.

 Chavarro eredményei ellentmondanak a korábbi tapasztalatoknak. „Nem illik bele az eddigi  kísérletekbe, ez persze nem azt jelenti, hogy téved” – mondja Barnes.

A szójaipar szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel az ételek izoflavin tartalmát a betakarítás körülményei erősen befolyásolják, az élelmiszer fogyasztással kapcsolatos retrospektív vizsgálatok alapján nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a szója hatását illetően.

Túlsúlyossági tényező

 Chavarro elismeri, hogy a Kelet-ázsiai férfiak jóval több szóját esznek, mint a megvizsgált alanyok, mégsem válnak meddővé.

Feltételezi, hogy azért talált összefüggést a szója és a spermaszám közt, mert a vizsgálat résztvevői között sokan túlsúlyosak voltak. Magasabb testzsír százalékkal rendelkező férfiaknál nagyobb az ösztrogéntermelés.

Chavarro szerint az ösztrogént utánzó izoflavonok olyan magasra növelhetik a hormonszintet az elhízott férfiaknál, amely a sperma számára már rendkívül rossz körülményeket jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.