Hogy történhet?

Hallucinálhat a hajdinától és a kölestől!

Természetesen nem a hajdina vagy a köles maga okozhat hallucinációt, hanem ha egy gyomnövénnyel szennyezett, amiben a központi idegrendszerre ható természetes narkotikumok vannak. Kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz.

2016.01.30 09:13ma.hu

Nem elég, hogy nap mint nap röppennek fel hírek a gluténnal szennyezett – amúgy gluténmentesnek gondolt, vagy rosszabb esetben gluténmentesként forgalmazott termékekkel kapcsolatban – emlékezzünk vissza a Szarvasi rizsliszt botrányra, a glutenerzekeny.hu szerint mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában is. Mézes Miklós kutató azt mondta az InfoRádiónak, sűrűbben kellene ellenőrizni ezeket a termékeket.

Wikipedia

A maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj. Erősen mérgező. A gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet.

"Sajnos méretbeli problémák miatt a kölesben és a hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés, mégpedig a csattanó maszlag. Ez más növényekben is előfordul, de amíg más gabonafélékből ki lehet rostálni, a kölesből és a hajdinából nem lehet kirostálni, hiszen ugyanakkora a mérete, ebből következően ott is fog maradni" - mondta a szakember.

A probléma természetesen csak akkor áll fenn, ha a termelő nem gondoskodik megfelelő a növényvédelemről! Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlag elvileg ki sem nő. Ha mégis, és belekerült, akkor sajnos ott is marad.

A csattanó maszlagban a központi idegrendszerre ható természetes narkotikumok vannak – tropán-alkaloidok. Hallucinációkat okoz, és ami a fogyasztó számára veszélyes lehet, hogy lassítja a szív működését. Felnőtt embereknél nagyon sokat meg kell enni ahhoz, hogy valóban problémaként jelentkezzen, viszont a kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz

A szennyeződést egy átlagos fogyasztó nem képes kiszűrni, ezért fontos a hatósági ellenőrzés. Szerencsére a NÉBIH kiemelt figyelmet fordít a gluténmentes alapanyagok ellenőrzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.