Hogy történhet?
Hallucinálhat a hajdinától és a kölestől!
Természetesen nem a hajdina vagy a köles maga okozhat hallucinációt, hanem ha egy gyomnövénnyel szennyezett, amiben a központi idegrendszerre ható természetes narkotikumok vannak. Kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz.
2016.01.30 09:13ma.huNem elég, hogy nap mint nap röppennek fel hírek a gluténnal szennyezett – amúgy gluténmentesnek gondolt, vagy rosszabb esetben gluténmentesként forgalmazott termékekkel kapcsolatban – emlékezzünk vissza a Szarvasi rizsliszt botrányra, a glutenerzekeny.hu szerint mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában is. Mézes Miklós kutató azt mondta az InfoRádiónak, sűrűbben kellene ellenőrizni ezeket a termékeket.
A maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj. Erősen mérgező. A gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet.
"Sajnos méretbeli problémák miatt a kölesben és a hajdinában előfordulhat mérgező gyommag-szennyeződés, mégpedig a csattanó maszlag. Ez más növényekben is előfordul, de amíg más gabonafélékből ki lehet rostálni, a kölesből és a hajdinából nem lehet kirostálni, hiszen ugyanakkora a mérete, ebből következően ott is fog maradni" - mondta a szakember.
A probléma természetesen csak akkor áll fenn, ha a termelő nem gondoskodik megfelelő a növényvédelemről! Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlag elvileg ki sem nő. Ha mégis, és belekerült, akkor sajnos ott is marad.
A csattanó maszlagban a központi idegrendszerre ható természetes narkotikumok vannak – tropán-alkaloidok. Hallucinációkat okoz, és ami a fogyasztó számára veszélyes lehet, hogy lassítja a szív működését. Felnőtt embereknél nagyon sokat meg kell enni ahhoz, hogy valóban problémaként jelentkezzen, viszont a kisgyerekeknél akár nagyon súlyos problémákhoz is vezethet, például szívleálláshoz
A szennyeződést egy átlagos fogyasztó nem képes kiszűrni, ezért fontos a hatósági ellenőrzés. Szerencsére a NÉBIH kiemelt figyelmet fordít a gluténmentes alapanyagok ellenőrzésére.