Zéró toleranciát hirdetnek

Néma tanúk - séta az erőszak ellen

Magyarországon milliókra tehető azoknak a nőknek a száma, akik mindennap erőszakot szenvednek el.

2015.11.21 05:30MTI

A Néma tanúk felvonulása elnevezésű sétával veszi kezdetét szombaton a 16 akciónap nemzetközi kampány magyarországi rendezvénysorozata, amelynek keretében mintegy két héten át számos program, konferencia és műhelyfoglalkozás révén hirdetnek zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben.

A rendezvénysorozat szombat délután, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán kezdődik, megemlékeznek az elmúlt egy évben párkapcsolati erőszak során megölt nőkről, majd az Egyetem térről elindul a Néma tanúk felvonulás, amelynek végállomása a Kossuth tér lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvénysorozat minden programja arra kíván rávilágítani, hogy Magyarországon milliókra tehető azoknak a nőknek a száma, akik mindennap erőszakot szenvednek el.

A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen nevű nemzetközi kampányt 1991 óta szervezik meg minden évben november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között, és minden országban számos civil szervezet, intézmény és magánszemély sürgeti csatlakozásával és programjaival a nők elleni erőszak minden formájával szembeni hatékony fellépést.

Az Európa Tanács adatai szerint minden negyedik-ötödik nő szenved el felnőttkorában legalább egyszer fizikai erőszakot. Magyarországon az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) tavalyi reprezentatív kutatása szerint a 15 év feletti nők 28 százaléka, több mint 1,2 millió nő válik élete során fizikai, szexuális vagy mindkét erőszak valamely formájának áldozatává, a partnerük által valaha fizikai vagy szexuális erőszakot, esetleg mindkettőt elszenvedett nők aránya pedig majdnem 950 ezerre tehető.

A magyar nők kilenc százaléka ellen követtek el szexuális erőszakot 15 éves kora óta, miközben a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetekben alig pár száz büntetőeljárás folyik évente - olvasható az akciónap honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.