Tisztiorvos

Csúcson a parlagfű pollenszórása

Az erre érzékenyek enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, a nedves ronggyal letörlik a port.

2015.09.10 08:54ma.hu
Facebook

Tetőzik a parlagfű pollenszórása az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat elmúlt heti adatai alapján - írja a Tisztiorvos Facebook oldalán.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén az látszik, hogy az ország minden részén nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, emiatt az Országos Közegészségügyi Központ fenntartja a múlt héten kiadott II. fokú riasztást.

Hazánk legnagyobb részén átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a levegőben légköbméterenként, de egy-egy napon kiugró, akár 1000 db/m3 értéket is mértek. Valamivel jobb a helyzet a zalaegerszegi, a szekszárdi mérőállomás környékén, valamint az Északi-középhelységben és a Nyírségben, de az átlagos pollenkoncentráció még ezeken a területeken is meghaladta a 100 db/m3 értéket.

A parlagfűre érzékenyek enyhíthetik tüneteiket, ha minden este lefekvés előtt hajat mosnak, gyakran és alaposan porszívóznak a lakásban, a nedves ronggyal letörlik a port. Érdemes ilyenkor az ágyneműt is gyakrabban cserélni, különösen a párnahuzatot. Ruhát is gyakrabban kell cserélni és mosni, és kerülni kell a szabadban történő szárítást.

Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése alapján a parlagfű virágzása most van a csúcsán, a következő napokban már enyhülés várható. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer összesen hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a már állandó tüneteket okozó, légköbméterenkénti 30 pollenszemet meghaladó koncentráció esetén az I. - III. szintű riasztási fokozatok.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és ezen a címen elérhető.

A térkép a parlagfű pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.