Biztos, hogy segíti az emésztést?

Nem minden gyümölcsjoghurt egészséges

Allergiás reakciót kiváltó színezék, hőkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.

2008.10.13 17:30MTI

A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, főként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.

A teszt során 11 szempont szerint értékelték a termékeket. A szempontok között szerepelt például, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messziről szállítják és milyen a csomagolása. A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján első helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, harmadikon pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett. Mivel a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, ezért megvizsgáltatta szénhidráttartalmukat a TVE.

Elgondolkodtató, hogy 100 gramm, tehát nem egészen egy pohár termékben átlagosan másfél teáskanál cukornak megfelelő szénhidrát található. Különösen szemet szúró az egyik "diétás" joghurt esetében, amely 2,1 teáskanálnyi cukrot tartalmaz - tudatta a TVE. A teszt során fény derült még arra, hogy számos pirosas színű gyümölcsjoghurtban fordul elő az E120 jelű, kármin nevű színezék, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonnak ki, ez pedig allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálatból kiderült, hogy a gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsöket hőkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken. Fogyasztóvédelmi szempontból egy félrevezető momentumra bukkantak: az egyik joghurt fél centiméteres talapzaton állt, így a polcon nagyobbnak tűnt a pohár térfogata valós méreténél. A teszt részletes eredménye az interneten is elérhető a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1064 címen.

A TVE a gyümölcsjoghurtpiac szereplőinek is utánanézett. Vizsgálta, hogyan értékelhető működésük környezeti és társadalmi szempontok szerint. Szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Varga bio, a Zöldfarm bio és a Virágoskút lett. Az etikus, felelős gyümölcsjoghurt-gyártók rangsorában a legkevesebb pontot a Friesland, a Danone és a Zott kapta.

A teljes cégrangsor és a további részletek a http://www.cegmerce.hu/index.php?modul=cegrangsor&termekcsoport=18 című weboldalon érhetők el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.