Véglegesítse otthona rezsijét!

A legjobb módszer a nyári klímahasználat és a magas fűtési költségek ellen

Egyenletes hőmérsékletű, komfortos lakás, ahol nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg, és télen sem süt a falakból a hideg?

2015.08.31 00:30ma.hu

A nem megfelelő építési termékek, így többek között a hőszigetelő anyagok az utóbbi időben egyre több problémát okoznak az építőanyag piacon. Mivel lakóépületeink 50-100 évig élnek átlagosan, ilyen hosszú időn keresztül tud tehát kárt okozni egy nem megfelelő termék.

Mit szigeteljünk és hogyan?

Ilyenkor többnyire a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül: mivel ez a ház legnagyobb felülete, itt szökik el a legtöbb hő. Egy hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel kell felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelés sem lehet 11 cm-nél vékonyabb. Az "Otthon Melege" pályázatot igénybe vevők számára fontos tudni, hogy január elsejétől támogatást csak az a projekt kaphat, amely ezeket kielégíti.

Milyen vastag szigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani?

Alapszabály, hogy ne a hőszigetelésen, hanem hőszigeteléssel spóroljunk! Ehhez nem árt tudni, hogy egy szigetelőanyag legfontosabb tulajdonsága a hővezetési tényező, ez mutatja meg, hogy az épületben megtermelt energiát milyen mértékben fogja vissza. Minél kisebb ez a szám, annál kedvezőbb az érték. Ha a fent említett új hazai előírásoknak megfelelően szigetelünk, akkor ezzel a fal hőveszteségét akár 80%-kal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti. A dupla vastagságú hőszigetelés nem a kétszeresébe kerül: a munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó, csak a többlet hőszigetelést kell megfizetni - amivel viszont jelentős mértékű többlet megtakarítást lehet elérni.

Most előzzük be a folyamatos áremelkedést!

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az energiahordozók ára. És ez a folyamat még messze nem ért véget. A következő húsz évben tovább fognak emelkedni az energiaárak - mondta prognózisát Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője. A megnövekedett költségeket csak az alacsonyabb fogyasztással lehet csökkenteni. A szigetelt és a szigeteletlen házak energiafogyasztása között, egy felmérés szerint, 50-70 százalékos különbség is lehet. Így az áremelkedést bőségesen lehet kompenzálni.

Ezért éri meg energiatakarékos házban élni

A fiataloknak a gyerekük jövője miatt, mert a kevesebb elégetett tüzelő kisebb környezetrombolással jár. A középkorúaknak azért, mert a kamatok zuhanása mellett ez az egyik legjobb befektetés: 15-25%-os hozamot ad és az épület értékét is növeli a beruházás. Az idősebbek pedig nyugdíj előtakarékosságként számíthatnak a hőszigetelésre: idős napjaikra nem kell a magas számláktól rettegni. Végül mindhárom korosztálynak bónusz az egyenletesen meleg, komfortos lakás, ahol a falakból nem süt a hideg, és nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg.

Honnan tudom, hogy jót veszek?

Az Átlátható minőség keretében az Austrotherm nyilvánossá tette belső minőségellenőrző vizsgálati jegyzőkönyveit, melyek a gyártó honlapjáról letölthetők, így mindenki meggyőződhet arról, hogy milyen minőséget kap az Austrotherm Kft-től.

A kivitelezést menete videón is megtekinthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.