Otthon Melege

Szigetelje az otthonát pályázati segítséggel!

A magas fűtési költségek és a nyári klímahasználat ellen a legjobb eszköz a hőszigetelés. Többnyire a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül: mivel ez a ház legnagyobb felülete, itt szökik el a legtöbb hő. (x)

2015.03.23 00:01ma.hu

A hőszigetelés fontosságáról ma már szinte mindenki hallott, a kérdés csupán az, hogy milyen vastag szigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani. Míg a mai magyar építési gyakorlatban a 7-10 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban már ma is jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm felett van, és a szerb előírásokat is csak 12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni.

A hazai előírások most változtak. Amennyiben az utólagos hőszigeteléshez támogatást (pályázati pénzeket) vesznek igénybe, úgy egy hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel lehet felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelés sem lehet 11 cm-nél vékonyabb. Ezzel a fal hőveszteségét akár 80%-kal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti.

És hogy kinek éri meg energiatakarékos házat építeni? Mindenkinek. A fiataloknak a gyerekük jövője miatt, mert a kevesebb elégetett tüzelő kisebb környezetrombolással jár. A középkorúaknak azért, mert a kamatok zuhanása mellett ez az egyik legjobb befektetés: 15-25%-os hozamot ad és az épület értékét is növeli a beruházás. Az idősebbek pedig nyugdíj-előtakarékosságként számíthatnak a hőszigetelésre: idős napjaikra nem kell a magas számláktól rettegni.

Végül mindhárom korosztálynak bónusz az egyenletesen meleg, komfortos lakás, ahol a falakból nem süt a hideg, és nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg.

A korábbiaktól eltérően az idén kiírt "Otthon Melege" pályázaton már nem csak a panel épületben lakók indulhatnak. Ha az április 30-a után beadott pályázatuk nyer, úgy a legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek energetikai beruházásainak akár 50%-át is megkaphatják vissza nem térítendő támogatásként.

A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20.000 lakás korszerűsítését lehet ezzel elérni. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, társasházi épületszám/régió arányban megosztva. Bár ez nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem, miközben az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70%. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt orszerűsíteni szeretnénk.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton – építési technológiától függetlenül - csak olyan épület vehet részt,
► amelyben az épület (egyedi fűtés esetén a lakások) hőszabályozása és mérése már megoldott, vagy a pályázat keretén belül megvalósításra kerül,
► amely 1946 után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező távfűtéssel, házközponti fűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást.

Milyen célt kell elérni?

Amennyiben egy épület a beruházást megelőzően nem éri el a „C” energetikai minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a „C” energetikai minősítési osztályba kell kerülnie. Amennyiben az épület már a beruházást megelőzően eléri ezt, úgy a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, valamint a beruházásnak kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia. Ilyen jelentős javulást csak kellően vastag hőszigeteléssel lehet elérni.

További információk a szigetelési vastagság kiválasztásához itt.

Az idén kiírt "Otthon Melege" pályázatra bruttó 10 milliárd forintos keret fordítható, ami sok lakás rezsijét tudja véglegesen csökkenteni. Azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek érdemes ebbe belevágni, amelyek még eddig nem végeztek jelentős felújítást. A pályázat ugyanis kiemelten támogatja a komplex épületenergetikai korszerűsítést, mivel a legnagyobb energia-megtakarítás a komplex felújítással érhető el.

Az így létrejövő beruházások hozzájárulnak a komfortérzet, valamint az ingatlan értékének növeléséhez. Ezzel együtt azok is pályázhatnak, akik korábban bizonyos felújítási elemeket (nyílászáró-csere, szigetelés, gépészeti rendszer felújítása) – önerőből vagy állami, illetve önkormányzati támogatás segítségével – már megvalósítottak és a mostani pályázatban vállalják az épület teljes, komplex korszerűsítésének megvalósítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.