A testnedv a kedvence

Rejtőzködő Ebola-vírusra találtak, ott, ahol nem is gondolta senki

Miután hónapok óta gyógyultnak nyilvánították, kiderült, mégis hordozza a vérzéses láz kórját.

2015.05.08 08:07ma.hu
Forrás: Wikipedia

Egy amerikai orvos, aki Ebolával fertőzötten tért vissza hazájába, annak ellenére, hogy gyógyultnak nyilvánították, mégsem "tiszta". Hónapokkal ugyanis az után, hogy már nem találtak benne vírust, kiderült, hogy a szemgolyójában még mindig hordozza a kórokozót.

A 44 éves Dr. Ian Croziert még szeptemberben diagnosztizálták a  vérzéses lázzal, amit Sierra Leone-ban kapott el, míg a WHO-nál önkénteskedett. Hazarepült, ahol kezelték és végül gyógyultnak nyilvánították az Emory Egyetemi Kórházban (Atlanta, Georgia). Itt ugyanis intenzív kezelés kapott 12 napon át, és közel egy hónapig a veseelégtelenség végett dialízist is kapott. októberben már vírusmentességet állapítottak meg nála.

Ehhez képest egy hónappal később, begyulladt a szeme, komoly látási problémái alakultak ki, emellett izom- és izület-fájdalmakat tapasztalt, szédült és elvesztette hallását is. Nagyjából ugyanazokat a tüneteket produkálta, mint Nyugat-Afrikában.

Visszatért hát a kórházba, ahol mintát vettek a szemvizéből, és megszűrték Ebolára. A vizsgálat kimutatta, hogy a szeme tele van a kórral, de a könnye, illetve a szövet a szeme körül szerencsére mentes a vírustól.

A tünetei egyre súlyosabbak lettek, a látását is elvesztette a bal szemére, ám három hónappal a szemdiagnózisa után már javulásról számolt be, a látása is javult, bár még továbbra sem gyógyult.

Sajnos, a kutatók rájöttek, hogy ez a vírus is el tud bújni a szervezetben, csak még azt nem tudják pontosan, hogy hol húzza meg magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.