Az allergia tünetei és kezelése

Viszket és könnyezik? Így kezelje a tavaszi allergiát!

Kissé esővel tarkítva, de végre itt az igazi tavasz, de ennek az allergiások kevésbé örülnek, mert számukra ezek a hetek tüsszögést, köhögést és viszkető, könnyező szemeket is jelenthet.

2015.05.02 08:00ma.hu

Veszélyben a kontaktlencsések!

Az Amerikai Optometristák Szövetsége (ASA) szerint a szemet érintő allergia egy kültéri és beltéri allergénekre adott reakció, amely a belső szemhéj szöveteinek gyulladásához vezethet. Ezek az allergének leggyakrabban pollenek, poratka, penész és állati szőr. Az allergia bárkit érinthet, de a különösen viselőknél különösen nehézséget jelent. Elképzelhető, hogy bár a kontaktlencse viselése egész évben nem jelent problémát, addig tavasszal kényelmetlenné válhat.

Az allergia által okozott kellemetlenségeket csak fokozza a meghosszabbodó hordási idő és a ritkán cserélt lencsék. Az ASA felmérése szerint az allergiások közel fele alkalmaz a tünetek ellen antihisztamint vagy más gyógyszert. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy míg az antihisztamin segíthet az olyan problémákon, mint az orrfolyás és tüsszögés, közben felerősítheti a szemet érintő tüneteket, ugyanis csökkenti a könny mennyiségét és a minőségét is befolyásolja.

Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

Vegye komolyan!

A tüneteket érdemes komolyan venni, ugyanis a felmérések szerint ezek az allergiások 32%-át zavarják a kültéri tevékenységben, 29%-ot az alvásban, és 28%-ot a koncentrálásban. A megfelelően hatékony tünetcsökkentés miatt feltétlenül ajánlott felkeresni a szakembert. A legtöbb esetben ugyanis a szemész vényköteles vagy vény nélküli szemcseppekkel enyhíteni tudja az allergiás gyulladást. Viszont a megfelelő készítmény megtalálásához szükség van vizsgálatra és ismerni kell a kórtörténetet is.

A megfelelő orvosi ellátás mellett érdemes bizonyos tanácsokat megfogadni. Dr. Tóth Eszter szemész tanácsai a tavaszi kellemetlenségek ellen:

- Ne dörzsölgessük a szemünket, ne nyúljunk bele!
- A lencse betétele előtt mindig szappannal mossunk kezet!
- Az ágyneműt mindig forró vízben és jó minőségű mosószerrel mossuk, hogy csökkentsük az allergének számát.
- A kontaktlencsére soha ne cseppentse rá az allergia-ellenes szemcseppet!
- Használjon gyakran, akár óránként műkönnycseppet, mert az segít kimosni a szemből az allergén anyagokat. Csakis olyan műkönnycseppet használjon a lencseviselő, melyet kontaktlencsére is rá lehet cseppenteni.
- Ha lehet, minél kevesebb szemfestéket viseljünk, és csakis a sajátunkat!
- Forduljunk szemészhez, kontaktológushoz és egyeztessük vele, hogyan tisztíthatnánk másképp a lencsét, illetve ajánlatos egynapos hordású lencsére váltani – legalább az allergiaszezonban.
- Ha lehetséges, próbáljuk kevesebb ideig viselni a lencsét! Ha ez nem megoldható, alkalmazzunk olyan típusú műkönnyet, amelyet az orvos javasol.
- Aki még nem érzékel szemtüneteket, de allergiás, a szokásos évi viziten felül is keresse fel tavasszal a szemészorvost, hogy megelőzhető legyen az esetleges kellemetlenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.