Gyors és olcsó megoldás

Kilégzési teszttel is kimutatható lesz a malária

Ausztrál kutatók szerint gyors és olcsó kilégzési teszttel hamarosan kimutatható lesz az évente mintegy félmillió ember halálát okozó malária.

2015.04.21 18:46MTI

Felfedezték, hogy a szúnyogok terjesztette betegségben szenvedők leheletében markánsan megnövekszik bizonyos, általában nem észlelhető vegyületek mennyisége.

Azt remélik, hogy erre alapozva a kór diagnosztizálására szolgáló vérvizsgálatot hamarosan olcsó, hordozható teszttel válthatják fel. Biztatóak az első eredmények az ausztrál kormány tudományos kutatási szervezete (CSIRO), a queenslandi Berghofer Egészségügyi Kutatóintézet és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai által végzett kutatásban.

Az önkéntes résztvevők ellenőrzött körülmények között kapták a kórokozót."Izgalmas, hogy ezek a vegyi anyagok már a fertőzés legelején megjelentek, miközben sok más módszerrel lehetetlen lett volna kimutatni a páciensek szervezetében a maláriát" - írta közleményében Stephen Trowell, a CSIRO kutatásvezetője.

A Journal of Infectious Diseases járványügyi szaklap kedden megjelent számában ismertetett tanulmány négy kéntartalmú vegyületet azonosított, melyek szintje a maláriafertőzés kialakulása és lefolyása alatt változik. Trowell hozzátette, most olyan régiók kutatóival működnek együtt, akik maláriajárvánnyal sújtott területen dolgoznak.

Ott is tesztelni fogják, hogy a fertőzöttek leheletében megtalálhatók-e ugyanezek a vegyületek. Eközben olcsó, érzékeny "bioszenzor" kifejlesztésén dolgoznak, mely a klinikai gyakorlatban és "terepen" is képes a lélegzetből kimutatni a maláriát.

A kór, amelyet a középkori olaszok neveztek el maláriának (a lápok és mocsarak kellemetlen kigőzölgésére utalva rossz levegőt jelent), az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint mintegy 200 millió embert sújtott 2013-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.