Baktérium-vacsi

Így lehetne eltüntetni végre a maláriát

Szó sincsen a moszkitók közvetlen megöléséről, ehelyett egy sokkal cselesebb megoldáshoz kellene fordulnia az emberiségnek a kis vérszívók végleges legyőzése érdekében.

2014.10.29 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A halálos veszélyt jelentő malária parazita, a Plasmodium névre keresztelt egysejtű évezredek óta tizedeli az emberiség melegebb égöveken lakó egyedeit. Sikerét hordozójának, az emberi vérből táplálkozó moszkitóknak köszönheti: a picinyke repülő rovar belsejében élő parazita csípésről csípésre halad. Az tisztán látszik, hogy a rovarok nem pusztíthatók el, hiszen az eddigi irtási kísérletek csak részleges eredményeket hoztak. Akkor tehát nyugodjunk bele, éljünk továbbra is együtt a maláriafertőzés veszélyével?

Korántsem! Több módszer is kínálkozik a kór legyűréséhez, ezek egyike a terméketlen rovarok szabadon engedése, melyek kiszoríthatják szaporodni képes társaikat, és ezzel pusztulásukat okozzák. Egy másik, ennél is ígéretesebbnek tűnő ötlet a rovarok gyomrát célozza. Kutatások során ugyanis rájöttek, hogy egy bizonyos baktériummal való táplálás esetén a moszkitókban nem tud elszaporodni a "gonosz" egysejtű. Ha pedig nem hordozza magával a parazitát a rovar, akkor átadni sem tudja azt az embereknek.

A Chromobacterium Csp_P lehet tehát a megoldás, melyet a malária- és dengue-láz által fertőzött területeken élő moszkitóknál kell elterjeszteni. Ha ugyanis kellően sokat fogyasztanak belőle a rovarok, akkor egyszerűen elpusztul bennük az Plasmodium. Voltaképp egyfajta védőoltást adnánk ezzel a kis szárnyasoknak a parazita ellen. A Chromobacterium ugyanis aktiválja a rovarok saját immunrendszerét, amivel az képes megölni a rájuk kevésbé veszélyes egysejtűt. Emellett maga a baktérium közvetlenül is megtámadja a parazitát, a dengue-vírussal egyetemben, vagyis két legyet üthetnénk egy csapásra.

Jelenlegi ismereteink szerint nincsen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a baktérium képes embereket is megfertőzni. Mindazonáltal további kísérletekre és kutatásokra van szükség, nehogy egy óvatlan akcióval újabb, bakteriális fertőzést zúdítsunk a nyakunkra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.