Eleinte könnyebben betegszenek meg

Nem marad meg: a koraszülöttek többsége idővel kinövi az asztmát

Az idő előtt világra jött gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk asztmás tünetek is. Egy friss felmérés szerint azonban a gyermekek többsége idővel kinövi a betegséget.

2015.03.28 16:00ma.hu

Dán kutatók 1,8 millió koraszülött adatait vizsgálták meg születésüktől közel 30 éves korukig. Az 1980 és 2009 közt zajló kutatásban a 37. terhességi hét előtt születettek egészségi állapotát hasonlították össze a később születettekével.

Az orvostudomány fejlődésével a koraszülöttek életben maradási esélyei nagyon sokat javultak az elmúlt évtizedekben, a University of Copenhagen kutatói szerint azonban még mindig keveset tudunk arról, hogy milyen egészségügyi kockázatot rejthet magában az anyaméhben töltött idő lerövidülése. A koraszülött gyermekek egészségéről ezért sok féligazság, félelem kering még ma is a köztudatban.

Fotó: freedigitalphotos.net/Nutdanai Apikhomboonwaroot

A magzat a terhesség 37. hetétől már felkészült a szülésre, tüdeje is megfelelően kifejlődött, képes az önálló lélegzetvételre – mondja dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász. Az asztma kialakulásának több oka is lehet, de feltehetőleg a tüdő éretlensége is egy olyan tényező, ami miatt a 37. hét előtt született babáknál gyakrabban jelentkeznek asztmás tünetek csecsemő és kisgyermek korban.

A PLOS ONE orvosi folyóiratban megjelent kutatásból kiderül, hogy a koraszülötteknél nemcsak az asztma, hanem egyéb légzőrendszeri eltérések is gyakoribbak, azonban ezek idővel, a gyermek fejlődésével megszűnnek. A vizsgálatban részt vevők esetében a születéskori különbségek idővel elmosódtak, a kutatók megállapították, hogy felnőtt korukra mindkét csoportban azonos arányban fordult elő a légzőrendszerrel, tüdővel kapcsolatos egészségügyi probléma.

A kisgyermekek között tehát ugyan valóban nagyon magas az asztmatikus panaszok előfordulása, de az életkor előrehaladtával ez a különbség egyre kevésbé jelentős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.