Emmi: az utóbbi öt évben

Folyamatosan csökken nálunk a TBC-s megbetegedések száma

Magyarországon reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC-megbetegedések 2035-ig.

2015.03.25 23:30MTI

Az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-megbetegedések száma - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden, a tuberkulózis világnapján az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint változatlan trend mellett "Magyarországon reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC-megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egymillió lakosonként)".

Mint kiemelték: az egészségügyi ágazatvezetés, a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a civil szervezetek széles körű összefogásának és együttműködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása.

A cél az eddig elért eredmények további javítása. 2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt az új TBC-s megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Így Magyarország már azon országok közé tartozik, ahol a TBC-megbetegedések előfordulása ritka.

Az egészségügyi államtitkárság felhívta a figyelmet arra is, hogy a TBC-s megbetegedések aránya egyes szomszédos országokban rendkívül magas, és az illegális bevándorlók által okozott megbetegedések - a nyugati országokhoz hasonlóan - további kihívások elé állítja Magyarországot.

Ezért a magyarországi megbetegedések számának további csökkenéséhez meg kell tartani az eddig bevált gyakorlatokat, fejleszteni kell a betegség felfedezésére alkalmas módszereket, és válaszolni kell az új kihívásokra, mint például a bevándorlók célzott szűrése - írta az egészségügyi államtitkárság.

Az egészségügyi államtitkárság az elért eredmények megőrzését és további javítását kiemelt prioritásként kezeli. A következő időszakra vonatkozó feladatokat az "Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó, jelenleg előkészítés alatt álló szakpolitikai program tartalmazza majd, melynek szakmai és társadalmi egyeztetése a közeljövőben indul - tették hozzá.

Március 24-én, a tuberkulózis világnapján Robert Kochra emlékezünk, aki 1884-ben elsőként azonosította a tuberkulózist okozó mikrobaktériumot - olvasható az egészségügyi államtitkárság közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.