London gyorsítja a szűrést

Röntgengépes kisbusszal szűrik a TBC-seket

Röntgengéppel felszerelt kisbusz segíti Londonban a tuberkulózisos esetek kiszűrését, miután a brit közegészségügyi hivatal közölte, hogy London lett a gümőkor nyugat-európai fővárosa.

2013.10.23 17:45MTI
Nagy tettek egy kisbusszal

A fertőző betegség visszaszorítását célzó projekt keretében a londoniak ingyenesen megvizsgáltathatják magukat. Az 1950-es években hasonló kisteherautók furikáztak Európában és az Egyesült Államokban, nagyjából két évtizeddel később viszont a többségük eltűnt az utakról, mivel a tuberkulózisos esetek aránya csökkent. Az elmúlt években azonban a betegek száma ismét növekedést mutatott Nagy-Britanniában.

Tavaly több gümőkóros esetet - mintegy 3500-at - regisztráltak Londonban, mint Hollandiában, Belgiumban, Görögországban és Norvégiában együtt véve. A brit fővárosban mért adatok néhány afrikai ország, köztük Eritrea és Gambia mutatóit is túlszárnyalták. A globális adatok alapján azonban Nagy-Britannia továbbra is elmarad Indiához, Kínához és Dél-Afrikához képest.

A University College London Hospitals szűrőbuszán dolgozó Alistair Story szerint a nagy-britanniai tébécés betegek döntő többsége a hajléktalanok, a kábítószer-használók és a börtönlakók köréből kerül ki, mivel rossz körülményeikből adódóan fogékonyabbak a fertőzésre. A szakember szerint a közhiedelem ellenére, amely szerint a bevándorlók hozzák be a betegséget a szigetországba, az újonnan érkezettek körében alacsony a fertőzöttségi ráta.

A gümőkór vagy tuberkulózis rendkívül fertőző, baktérium okozta betegség, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg. Évente egymilliónál is több ember halálát okozza világszerte. A halálesetek több mint 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják. A szakértők egyre jobban aggódnak a multirezisztens (MDR) tuberkulózis terjedése miatt is. Ez a baktérium az eddigi ismeretek szerint ellenáll a leghatékonyabb és széles körben használt gyógyszereknek.

A londoni szűrőbuszon hetente átlagosan egy új tébécés esetet diagnosztizálnak, évente hozzávetőlegesen tízezer ember vizsgálatára kerülhet sor. Amennyiben egy röntgenvizsgálat eredménye aggodalomra ad okot, az egészségügyi dolgozók azonnal intézkednek a kórházi beutalóról. A röntgenfelvétel elkészítése és az eredmények kiértékelése mindössze 90 másodpercet vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.