Genetikai okai is lehetnek az orientációs zavarnak

Az eltévedésnek genetikai okai is lehetnek

A Brit-kolumbiai Egyetem szakemberei az elsők, akik a mindennapi életben gyakran tapasztalt "térképészeti rendellenesség" első eseteit tudományos módszerrel dokumentálták.

2008.09.24 14:25MTI

A tájékozódási képesség zavarait különféle agyi sérülések és funkcionális zavarok is okozhatják, de ilyen kórelőzmény nélkül is előfordulhat egyesek esetében, hogy képtelenek egy általuk jól ismert környéken egy utcát megtalálni. A kutatók néhány tucatnyi, Kanadából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Finnországból származó, orientációsan akadályozott embert vizsgáltak meg. 

Egyikük, egy 61 éves nő beszámolt arról, hogy egy alkalommal amikor gyerekkorában bújócskázott, kinyitotta a szemét, és hirtelen nem tudta, hogy hol van, sőt saját házuk udvarát sem ismerte fel. Nem találta a házba felvezető lépcsőt, sem pedig a saját hálószobáját. A mai napig gyakran eltéved a saját lakásában, ilyenkor gyermekei segítik ki a bajból. 

Az eseteket dokumentáló szakemberek szerint az asszony és társai problémája genetikai rendellenességgel magyarázható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.