Alvás világnapja: 2015. március 13.

Aki tiniként jól alszik, felnőttként egészségesebb lesz

A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget, sőt épp ellenkezőleg, súlyos alváshiányban szenvednek, ami viszont kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

2015.03.13 18:03ma.hu

A Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás szerint az Egyesült Államokban az elmúlt húsz év alatt jelentősen lecsökkent a tinédzserek alvásideje. Az 1991 és 2012 közt zajló kutatásban vizsgált 272077 fiatal közt a legjelentősebb visszaesés a 15 évesek körében történt. 1991-ben még a csoport 72%-a állította, hogy napi 7 órát vagy többet alszik, 2012-ben ez már csak 63% esetében volt igaz, elsősorban a lányok, illetve az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezők körében.

Az alvásidő csökkenésének pontos okai nem ismertek, de a kutatók úgy vélik, fontos szerepet játszik a megnövekedett internet- és közösségi média használat, illetve az egyre nagyobb elvárások, a felsőoktatási felvételire való felkészülés. A nemrég összesített és közzétett kutatás azonban arról is beszámol, hogy nem szabad feltétlenül csak a tankönyvi adatokra hagyatkozni.

Habár a National Sleep Foundation (NSF) szerint a tinédzserek átlagos napi alvásszükséglete 8-10 óra, lehetnek és vannak is egyéni eltérések. A résztvevők közül többen is úgy érezték, hogy a napi 7 óra alvás után is kipihenten ébredtek, az iskolában is jól teljesítettek.

Fotó: freedigitalphotos.net/Feelart

Az egyéni szükségleteink különbözőek lehetnek. Probléma akkor adódik, ha a kamasz napközben fáradt, az iskolában nem tud koncentrálni, fejfájásra panaszkodik, az életkori sajátosságokon túl is nehezen kezelhető, rendszeres hangulatingadozásai vannak, nyűgös – sorolja azokat a jeleket dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus főorvos, amikor már érdemes beavatkoznunk. Ilyen esetben természetesen először a szokásokon kell változtatni: korábban lefeküdni, az ágyban kerülni az interneten böngészést, tévézést.

Érdemes elalvás előtti rutint kialakítani, olyan tevékenységeket, amiben a kamasz le tud csendesedni, ellazulni. Ha ezek nem vezetnek eredményre, szakorvos tud segíteni a probléma megoldásában.

Számos, kamaszkorban is jelentkező alvászavart ismerünk, amelyek jól kezelhetők. Ilyen például a narkolepszia, az inszomnia, vagy az alvási apnoe. Ilyenkor mindig a kiváltó okot kell kezelni, ellenkező esetben az alváshiány komoly panaszokat okoz, melyek egy része csak később, felnőtt korban jelentkezik. A túl kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hozzájárul a magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség kialakulásához is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.