Tényleg nyugodt alvásra vágysz?

Öt dolog, aminek semmi keresnivalója az ágyadban!

Aligha akad olyan ember, aki ne vágyna arra, hogy az éjszakai alvása igazán pihentető legyen, pihentetőbb, mint amilyen valójában. De nem is sejtjük, hogy mi mindennel zavarjuk meg saját magunkat!

2014.11.25 22:00ma.hu

A legtöbben már kívülről fújjuk azokat az alapszabályokat, amiket unos-untalan ismételget minden életmód-magazin: a tökéletes alváshoz a hálószobában legyen 2-3 fokkal hűvösebb, mint a lakás többi pontján, biztosítsunk minél tökéletesebb csendet és persze zárjuk ki a legkisebb fényforrást is, mint amilyen akár egy tévé készenlét led-izzója - de ugye úgysincs tévé a hálószobában? Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy van néhány tárgy, ami legalább annyira zavarja az éjszakai nyugalmat, mint a zaj és a fény. Lássuk, mi az az öt dolog - a már említett tévén kívül -, aminek nincs helye az ágyban vagy annak közvetlen közelében!

1. Mobiltelefon

Sokan azzal indokolják, hogy az ágy mellett tartják a telefonjukat, hogy ezzel oldják meg az ébresztést. Csakhogy napjaink okostelefonjai már minden apró változást jeleznek: egy új bejegyzést az Instagramon, egy kommentet a Facebookon, de még egy késő éjszakai e-mailt is, és lehet, hogy másnap reggel nem emlékszünk ezekre az apró pittyegésekre, de a valóság az, hogy ezek bizony nagyon is zavarják a nyugodt és egyenletes alvást. De még a halványan vibráló kékes fény is zavaró, szervezetünk ugyanis akkor is érzékeli ezt, amikor csukva van a szemünk, és gátolja az alváshormonként ismert melatonin termelődését. A megoldás tehát: tegye a telefont a szomszéd szobába, állítsa néma üzemmódra, az ébresztőt pedig egy hangosabb effektre.

2. Munka

Sokszor kényelmesnek tűnhet az ágyban fekve befejezni a munkát egy laptopon vagy egy tableten, holott ezeket az okostelefonnal együtt eleve ki kellene tiltani a hálószobából. De nemcsak a fentebb már említett hang- és fényhatás miatt javasolt száműzni az ágyból a munkát. Az agyunk ugyanis könnyen megszokhatja, hogy az ágy a munkavégzés helyszíne, így akkor sem fog maximálisan kikapcsolni, amikor tényleg az alvásnak lenne ideje. Meg kell szokni, hogy az ágy az alvásé (na jó, némi "társas elfoglaltság" is megengedett benne), a munkát pedig hagyjuk az ajtón kívül.

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

3. Háziállat

Igen, tudjuk, a gazdik legnagyobb öröme, amikor a kis kedvencük odabújik hozzájuk, és hát mikor máskor tenné ezt, ha nem egy közös szunyókálás közben. Csakhogy az állatok éjszakánként gyakrabban motoszkálnak, mint az emberek: hol egy pár falat ételt ropogtat el, hol csak nyávog vagy épp nyöszörög egy kicsit, apróságok, amelyek kizökkentenek a mély alvásból. Azoknak a gazdiknak, akik a kedvencükkel egy szobában alszanak, 30%-uk számolt be arról, hogy legalább egyszer felébrednek éjszakánként - derült ki egy idén közzétett kutatásból. Nem beszélve a különféle allergénekről, melyeket az állatok hordoznak: a por, a pollen és a szőr, ami erősíti az allergia kialakulásának kockázatát is az érzékenyebb éjszakai ingerlés közepette.

4. Ételek

Igen, nincs jobb annál, mint egy ágyba hozott reggeli, de a lepedőre szóródott morzsák már kevésbé hangzanak romantikusan. Az étel a higiéniai okok miatt egész egyszerűen nem való az ágyba! Emellett az alvás rutinját is megzavarja, ugyanúgy, ahogy a 2. pontban említett munkavégzés. Arra tréningezzük az agyunkat, hogy az ágyban pihenni kell! "Tekints úgy a hálószobádra, mint egy szentélyre" - javasolja egy takarítással foglalkozó New York-i vállalat vezetője, márpedig ha valaki, ő biztosan sok hálószobát látott már ételmaradékokkal teleszórva.

5. Könyvek

Nos... talán ez a legkényesebb pont, hisz még a tudatos alvók hálószekrényén is találunk egy könyvet. És valóban milyen remek dolog elalvás előtt egy kicsit olvasgatni, elmerülni a valóság helyett a fantázia világában! De ugye emlékeznek a 2. és 4. pontra, miszerint a hálószoba legfeljebb két dologra használható: alvásra és szerelemre?

Az olvasás egyik kategóriába sem tartozik bele, viszont felpörgeti az agyunkat, sokan nem akkor teszik le a könyvet, amikor elálmosodnak, hanem amikor a fejezet végére érnek, ezzel pedig feleslegesen terhelik az agyukat a pihenés idejében és helyszínén. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet elalvás előtt olvasgatni - de azt tegyük a nappaliban, a hálószobán kívül!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.