Beindul az emberi génsebészet

Anyu, apu, másik anyu és én

A briteknél zöld utat kapott a háromszülős családmodell. Elképzelni sem tudja, hogyan lehet valakinek egyszerre két anyja és egy apja? Kattintson, elmagyarázzuk!

2015.02.26 07:00ma.hu

Forrás: ZEISS Microscopy, Flickr By CC 2.0

Nézőpont kérdése, mennyire volt őrült vagy zseniális ötlet a náci Németország fajnemesítési programja, már a minél életrevalóbb német gyerekek "létrehozását" illetően, de az emberek többsége döntési helyzetben valószínűleg arra voksolna, hogy tegyünk meg mindent az egészséges utódok létrejöttéért. Ennek egyik módszere a "háromszülős" gyereknemzés, amit a világon először Nagy-Britanniában legalizáltak.

Természetesen az eljárásnak van tudományosabb neve: mitokondriális DNS-transzfer. A módszert pár hete már jóváhagyta a brit alsóház, szinte teljes egyetértésben: 282-12 arányban voksoltak mellette a képviselők. A Lordok házában pedig a minap kapott jóváhagyást a szabályozás, a szavazatok többségének (232) támogatásával. Ennek következtében 2015 végén el is indulhatnak az első emberi tesztek.

Na de mi a lényege a "háromszülős" gyereknemzésnek? Kovi ebből minden bizonnyal fergeteges felnőtt filmet tudna kihozni, de valójában az eljárásban a szexnek semmilyen szerep nem jut. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az anyák mitokondriális és nukleinsavas DNS-üket egyaránt átörökítik utódaikra, míg az apák "csak" az utóbbit adják sarjaiknak. A mitokondriális DNS nem hordoz információt a személyiségjegyeket illetően, ellenben számos, akár életveszélyes betegséget örökíthet tovább. Az anyák saját mitokondriális DNS-e helyett ezért donort is használhatnak, hiszen attól nem lesz kevésbé rájuk hasonlító gyerekük.

Voltaképp tehát a leendő kicsinek két, vér szerint anyja és egy apja lesz, igaz, előbbiek közül - nyilvánvalóan - csak az egyikük vesz majd részt az utód nevelésében. Aki jóval egészségesebb lehet, mintha minden "kezdő" sejtjét egy sérült mitokondrilis DNS-sel bíró anyától kapta volna.

A "háromszülős" gyereknemzésről már az USA-ban is folyik az eszmecsere, de hivatalosan még nem történt szabályozás a kérdésben. A világ többi részében pedig a tudomány és az etikai fejlődés nem érte el azt a szintet, hogy terítékre kerülhessen a kérdés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.