Hat injekció helyett egy

Nem terheli a testet a varázs-hidrogél

Bizonyos betegségek rendszeres injekciózást igényelnek, akár heti szinten fel kell keresni az orvost. Emellett az egész szervezetet terhelik, ahelyett, hogy csak a kívánt területre koncentrálnának. Mindkét problémára született megoldás.

2015.02.22 21:00ma.hu

A nanogél struktúrája (forrás: Nature Communications)

Bizonyos betegségek rendszeres injekciózást igényelnek, ennek elkerülésére fejlesztettek ki különböző hidrogéleket a vegyészmérnökök, olyan folyékony anyagokat, melyek vízből és szintetikus molekulákból alkotnak 3D-s láncot. Nagy előnyük, hogy a szükséges hatóanyagot lassan adagolják a szervezetnek, ráadásul nem az egész test kap belőle, hanem célzottan, a gyógyszert igénylő területen szívódik fel.

Van azonban egy kis probléma ezzel a megoldással. A gélt be kell juttatni a szervezetbe, hogy ki tudja bocsátani magából a hatóanyagot, ez pedig többnyire műtéti eljárással történik. Az MIT kutatói azonban találtak egy jobb módszert: létrehoztak egy olyan hidrogélt, ami egy injekciós tű segítségével is bevihető a testbe. Mihelyst bejutott a megfelelő részre, a gél újra összeáll és apránként leadja a benne eltárolt hatóanyagot.

Ez a gél másképp működik, mint "társai", Eric Appel, az MIT szakembere és a tanulmány egyik szerzője rávilágított, hogy ez az eltérés előállításának módjából és felépítéséből adódik. A kutatók egyfajta molekuláris tépőzárat alkalmaztak az anyag különböző összetevői között. Appel elmondása szerint, még ha a hidrogél darabjaira is bomlik, ahogy azt felszívják egy fecskendőbe, képes újra összeállni. A gélek java sajnos nem rendelkezik ezzel a képességgel, ezért nem lehet injekció formájában beadni.

És van még egy előnye a biológiailag lebomló (azaz a szervezetben nyom nélkül felszívódó) polimereknek, melyekből a gél áll. Olcsóak, mivel könnyű nagy mennyiségben előállítani.

Egérkísérletekkel igazolták a hidrogél hatásosságát. Ennek során nem csak azt mérhették fel a kutatók, hogy a szer hatott, a gél pedig idővel felszívódott, hanem azt is, hogy a gyógyszer hatékonysága megnőtt. Ennek oka, hogy nem az egész szervezetet terhelték vele, csak az érintett testrészt, ráadásul folyamatosan, apró adagokban érhette el a hatóanyag az érintett területet, hosszabban, tartósabban és közvetlenebbül fejthette ki hatását.

A következő lépés a humán tesztek elindítása, és ha ezek is sikerrel zárulnak, a hidrogén megkezdheti hódító útját. Jelentősen lecsökkenhet ezzel bizonyos betegségek orvosi beavatkozást igénylő kezelése, Appel szerint a heti egy alkalom akár háromhavi egy alkalomra eshet vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.