10-ből 10 disznó ezt ajánlja

A lenyelhető injekcióstű

Fél a szuritól? Akkor kapja be! Szó szerint - egy új fejlesztés tabletta formájában juttatja be a szervezetbe a mini injekcióstűket, ahol azok a már megszokott módon - eltekintve a fájdalomtól - működnek.

2014.10.04 14:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: MIT

Nem először és nem utoljára szerepel hasábjainkon az amerikai MIT - ezúttal a Massachusetts General Hospitallal fogtak össze a kutatók, hogy létrehozzák a tabletta formájában bekapható injekcióstűt. Voltaképp egy hagyományos, védőbevonattal bíró piruláról van szó, amelybe azonban parányi injekcióstűket rejtettek, melyek csak az emberi bélben aktiválódnak. Ott aztán hatékonyan juttatják a szövetekbe a kívánt anyagot.

De miért van szükség ilyen trükkös megoldásra, miért nem elegendő a szokásos porított forma bevitele? Nos, azért, mert a nagyméretű proteinmolekulákból készített gyógyszerek nem csomagolhatók pirula formába. Ezeket ugyanis az emberi emésztőrendszer azelőtt lebontaná, mielőtt hatóanyaguk kifejthetné kívánt hatását. Tulajdonképpen az ember gyomra és belei élelmiszerként ismerik és dolgozzák fel az ilyen molekulákat, ezért szükséges más módon - injekcóstűvel - bejuttatni a szert.

Amint az a képen is látszik, magában a pirulatörzsben helyezkedik el a hatóanyag és a tűk is. Utóbbiak egészen addig a védőburkon belül maradnak, amíg a pirula el nem éri a beleket. Itt aztán parányi szúrást ejtenek a bélfalon és a véráramba fecskendezik a hatóanyagot. Ez a módszer ráadásul nem csak fájdalommentes a hagyományos, bőr alá / húsba injekciózáshoz képest, de hatékonyabb is annál.

Egyelőre a sertéskísérleteken vannak túl a kutatók. A malacok beleinek vizsgálata elárulta, hogy az invazív eljárás nem jár látható sérüléssel. Az MIT szakemberei azonban azt remélik, hogy a jövőben teljesen nélkülözhetik a fémet, és helyette cukoralapú tűket használhatnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.