Instant életmentés

Hogyan mentsük meg valakinek az életét?

Szinte ugyanolyan könnyen megmenthető egy ember élete, mint egy mobilalkalmazás használata.

2015.02.18 07:00ma.hu
Forrás: Magyar Vöröskereszt

Sportolás közben, buliban vagy egyszerűen csak az utcán sétálva is megtörténhet egy rosszullét. Magyarországon napi közel 70 ilyen eset történik és csak 10%-ban tudnak segítséget nyújtani az emberek a mentők kiérkezéséig. Az elsősegélynyújtás elsajátítása emberéleteket menthet. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt Instagram videók formájában, amelyekben különböző rosszullétet bemutató szituációkban virtuálisan újra dobogásra bírhatjuk az áldozatok szíveit.

A közösségi médiában is aktív hazai szervezet választása azért esett erre a csatornára, mert a fiatalok jelentős része használja az Instagramot napi szinten, ahol folyamatosan like-olják a fotókat és videókat, tehát sokat találkoznak a dobogó szív effektussal, amelyek a tartalmak kedvelésekor jelennek meg. A kampány azt üzeni: szinte ugyanolyan könnyen megmenthető egy ember élete, mint egy mobilalkalmazás használata.

A Magyar Vöröskeresztnek országosan mintegy tízezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 85 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolított le a szervezet. A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. Ezt a célt szolgálja a Vöröskereszt felmenőrendszerű elsősegélynyújtó versenye is, ahol területi, megyei, illetve országos szinten mérik össze elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó ismereteiket a fiatalok. A program mintegy ötezer fiatalban tudatosítja az elsősegélynyújtás fontosságát.

A szervezet másik kiemelt elsősegélynyújtó programja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat. Nyaranta mintegy háromszáz képzett, vöröskeresztes elsősegélynyújtó vigyáz a strandolókra a Balatonnál. A szolgálat 2007-es indulása óta 27 245 sérülést láttak el szakszerűen a fiatalok, sőt négy alkalommal életet is mentettek.

A tapasztalat szerint a magyarok többsége nem mer segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó egyszerű, gyors és szakszerű beavatkozása akár életet is menthet. Ráadásul az elsősegélynyújtás megtanulni szinte gyerekjáték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.