Kezeskednek érte

Az igazihoz hasonló érzést adó műkéz

Aki elveszti egy kezét, az nem csupán a tárgyak megfogásának képességéről kell lemondjon, de a tapintással járó örömökről is. De már nem sokáig!

2015.02.13 11:00ma.hu
Forrás: DARPA

Ismét akcióban a DARPA (igen, igen, az internet kifejlesztői). Az Egyesült Államok fejlett védelmi kutatásokért felelős állami ügynöksége ezúttal a kezüktől megfosztottak számára hozhatja el a gyógyírt: olyan projekten dolgozik a szervezet, mely az igazihoz hasonló érintésérzetet biztosító műkezeket hozna létre.

HAPTIX névre keresztelték fejlesztésüket, a "Hand Proprioception and Touch Interfaces" angol szavakból alkotott mozaikszó tulajdonképpen egy szójáték, az angol haptics kifejezés ugyanis tapintást jelent. Visszatérve a DARPA-hoz: az ügynökség nem saját maga folytatja a kutatásokat, hanem - a minél gyorsabb eredmény elérése érdekében - nyolc különböző csapatot bízott meg a feladattal. Négy egyetem, két nonprofit, orvosi kutatásokat folytató szervezet és két, kereskedelmi tevékenységet is végző, elektromos orvosi eszközökben érdekelt vállalkozás nevezett be.

Mielőtt győztest hirdetne a DARPA, a csapatok által létrehozott interfészeket virtuális világban kell tesztelniük. Ehhez a kormányzati szerv szimulációs szoftvert biztosít, melyet egy korábbi projekt során alkottak meg. Művégtagok interfészeként a fejlesztések jóval összetettebbek lesznek, mint csupán egy egér a kézben vagy egy ujj az érintésérzékeny kijelzőn. A DARPA komplett vezérlőrendszert kíván a versenyzőktől, mely érintésérzékelésre is használható.



A nyolc projekt elemzését és értékelését követően az ügynökség választ néhányat közülük, melyek így a következő fázisba léphetnek. Itt már komoly pénzekkel segíti a pályázókat a DARPA, hogy elérjék a végső célt: orvosilag jóváhagyott, viselhető, tapintásérzést biztosító műkezeket hozhassanak létre. Ráadásul igen ambiciózus a cél, hiszen az ügynökség azt szeretné, ha az első, használható termékek négy éven belül elő is állnának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.