Be kell csapni az agyat

Újra érezhetnek a művégtaggal élők

Évekkel azután, hogy elvesztette karjainak egy részét, újra megtapasztalhatta két szerencsés páciens, milyen puha egy vattapamacs vagy hogyan csiklandoz a víz - műkézzel.

2014.10.10 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Case Western University

Az idegkutatás meglepő, ám rég várt eredményt hozott nemrég: képessé tette az érzés újrakeltését azokban, akik régóta elvesztették azt, végtagjukkal egyetemben. Igor Spetic és Keith Vonderhuevel megtapasztalhatta, amiért mások (mű)karjukat is odaadnák - újra érezhettek kézprotéziseikkel.

De hogyan lehetséges ez? Nos, az érzések nem a kézben keletkeznek, ott csupán a tapintás ingerülete generálódik. Ez hozza létre az agyban aztán azt az érzést, hogy hozzáérünk valamihez. Ha képesek vagyunk újraalkotni ezt az ingerületet, akkor az agyat kvázi be tudjuk csapni, és előhozni a karokkal odalett érintés-érzetet.

Pontosan ezen dolgozik Dustin Tyler, a Case Western University biomérnöke és vezető kutatója, aki szerint végre helyes nyelven szólnak a kutatók az agyhoz. Korábban is kísérleteztek már az idegpályák "megbabrálásával", és éreztek is valamit az alanyok, ám ezt úgy írták le, mint amikor egy elzsibbadt lábba újra friss vér jut - mintha apró tűkkel szurkálták volna őket.

Éppen ezért olyan forró téma a művégtagot fejlesztők körében az "érző kezek" létrehozása, noha egy igazán jól használható példánytól még messze vannak a mérnökök. Jelenleg invazív beavatkozás nélkül nem működik a dolog - Spetic és Vonderhuevel egyaránt alávetette magát egy műtétnek, melynek során tucatnyinál is több elektródát ültettek be karjaikba. Beszámolójuk szerint ahhoz hasonló érzéssel szembesültek, mintha egy folyamatosan használatban levő katétert kaptak volna. A jövőben remélhetőleg nem lesz erre szükség, köszönhetően a vezetékmentes jelátvitelnek.

A beültetést követően havi rendszerességgel járnak Tyler laboratóriumában, ahol az elektródák működését vizsgálják. Itt a kutatók saját eszközükre csatlakoztatják a pácienseket, majd kicsiny elektromos impulzusokkal ingerlik idegeiket. Ezzel kutatják, melyik elektromos minta kelti leginkább a természetes érzés érzetét. Különböző mintákkal és intenzitással különböző érzeteket lehet felidézni, ami például vattapamacsra vagy vízsugárra emlékezteti a kísérleti alanyokat.

Sikereik ellenére óvatos a kutatócsapat, hiszen jelenlegi formájában az elektródaimplantátum könnyen károsíthatja az idegeket, a katéterszerű kialakítás pedig fertőzésveszélyt jelent. Ám eddig nem történt ilyen baleset, pedig egyikük 16 hónapja, a másik kísérleti alany 2 éve kapta meg a beültetést. Így, ha minden jól megy, életük végéig használhatják az elektródákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.