Az elhízás befolyásolja a sérüléseket

Segít-e az extra zsírpárna egy közlekedési balesetnél?

Vajon nagyobb biztonságban vannak az elhízottak egy karambol esetén az extra "párnázottság" miatt?

2015.02.08 15:00ma.hu
Freedigitalphotos Naypong

Az emberi zsír bizonyos tekintetben megvédheti tulajdonosát a súlyosabb sérülésektől, mivel extra "ütközéselnyelő" közeget jelent a karosszéria utastérbe benyomuló elemei és a test létfontosságú szervei, csontjai között. Egy 2003-as, közlekedési balesetek áldozatait vizsgáló tanulmány rámutatott, hogy az elhízottak között kisebb az esélye egy súlyosabb hasi sérülésnek.

Ezzel azonban ki is fújt a "beépített úszógumi" előnye. Ütközést követően a sofőr a tehetetlenség miatt előrelendül, ez a lendület pedig a nagyobb súly miatt nagyobb erőt is követel megállításához. Ez egyébként egyre nagyobb kihívást jelent a biztonságiöv-gyártóknak is, ismerte el Richard Kent, a Virginiai Egyetem alkalmazott biomechanikai szakának professzora. Az ütközéseket tesztelő próbababa még 76 kilogrammos tömeggel modellezi az emberi testsúlyt, ám az átlag amerikai ennél már nehezebb.

A biztonsági öv elsősorban a kismedencét terheli meg, viszont azoknál, akiknek az extra súly miatt nagyobb a hasuk, elcsúszik az ölében. Mivel a védelem akkor működik a legjobban, amikor a csontvázhoz feszül, minden tizedmásodperc, amit puha szöveteknek nyomódva tölt, késlelteti a védőhatást.

Ennek vizsgálatához Kent nyolc tetemet használt fel, melyeket autóba szíjazva közel 50 kilométer per órás sebességgel karamboloztatott. Nagysebességű videofelvételen egyértelműen látszott, hogy az elhízott testeknél elcsúszott a medencéről a biztonsági öv, miközben a kisebb méretű testek esetében a csípő a helyén maradt. Ez egyébként megmagyarázza azt is, miért sérülnek meg másképp a kövér emberek. Náluk ugyanis alacsonyabb a fejsérülések aránya, de nagyobb a lábaké, és a statisztika szerint nagyobb valószínűséggel vesztik életüket egy közlekedési balesetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.