Ha kóros

Döntött a bíróság: hátrányos helyzetnek tekinthető az elhízás

Az Európai Bíróság annak a dán gyermekgondozónak az ügyében foglalt állást, akit azért bocsátottak el, mert 160 kilogrammnál nagyobb testsúlya és 54-es testtömegindexe (BMI) miatt elhízottnak ítélték.

2014.07.18 17:21MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Hátrányos helyzetnek tekinthető a kóros elhízás, hogy ha a túlsúlyos személy számára nehezíti a munkában való részvételt kollégáival egyenlő módon - mondta ki az Európai Unió Bírósága.

A luxemburgi székhelyű testület annak a dán gyermekgondozónak az ügyében foglalt állást, akit azért bocsátottak el, mert 160 kilogrammnál nagyobb testsúlya és 54-es testtömegindexe (BMI) miatt elhízottnak ítélték. Karen Kaltoft gyermekgondozó azért fordult a bírósághoz, hogy munkaadója, az önkormányzat kártalanítsa őt.

A dán bíróság ekkor megkérdezte az Európai Bíróságot, hogy az európai jog tiltja-e a túlsúlyon alapuló diszkriminációt, és az elhízás tekinthető-e fogyatéknak. Niilo Jaaskinen főtanácsnok döntésében hangsúlyozta, hogy az uniós jog nem tartalmazza az elhízás miatti diszkrimináció tilalmát.

Úgy vélte azonban, "az elhízás hátrányos helyzetet jelenthet, ha olyan fokú, hogy egyértelműen megnehezíti a munkavégzést". Csak a szélsőséges, 40 BMI fölötti elhízás korlátozhatja úgy a személyt, hogy az már fogyatékkal felérő hátrány lehet - pontosította a főtanácsnok.

Az adott ország igazságszolgáltatásának feladata, hogy megállapítsa, a panaszosra illik-e ez a meghatározás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.