Jó hír a piásoknak!

Borral az időskori elbutulás ellen

A vörösbor egyik összetevője segíthet az időskori elbutulással szemben. Azaz: igyon egy kis vöröset, ha szeretné megóvni agyát.

2015.02.07 11:00ma.hu
Freedigitalphotos imagerymajestic

Múlt héten írtunk arról, milyen pozitív hatással lehet a sör az Alzheimer-kórra, ezúttal pedig a borkedvelők fognak örülni: kiderült, hogy a szőlőből készített alkohol vörös fajtájának egyik összetevője elősegítheti az időskori elbutulás elleni küzdelmet. Igaz, ezt egyelőre csupán állatkísérletek igazolják. Középkorú patkányoknak reszveratrolt adtak, a kezelés hatására pedig javult tanulási képességük, jobbá vált emlékezetük és általánosságban jobb hangulatba kerültek a kontrollcsoporthoz képest.

A reszveratrol egyébként nem csak a piros szőlőben található meg, hanem rendelkezik vele az áfonya, a mogyoró és a kakaó is. Emberi egészségre gyakorolt pozitív hatását eddig csupán pár tanulmány firtatta, laboratóriumi és állatkísérletek azonban igazolták, hogy nagy mennyiségben fogyasztva rák- és gyulladásellenes tulajdonsággal bír. Sőt, még a keringési rendszerre is jó hatással lehet: kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhető az érrendszer károsodása, csökkenthető a "rossz" koleszterin szintje és megakadályozható a vérrögök kialakulása.

A szer egyébként új vérerek növesztésére serkenti a szervezetet, világítottak rá laboratóriumi kísérletek, így a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy vajon az öregedéssel kapcsolatos memóriahanyatlás és általános kedvromlás ellen hatásos lehet-e. Az agynak ugyanis az a területe, ami a tanulásért és emlékezetért felel, a hippokampusz, belső gyulladásokkal, sejthalállal és csökkenő vérkeringéssel kell szembenézzen, ahogy öregedünk. Feltételezhetően ez áll az időskori memóriaromlás mögött, és ez felel azért is, hogy az öregeknek általánosságban véve rosszabb a kedvük életük alkonyán.

A texasi A&M Egyetem kutatói által elvégzett egérkísérletek igazolták a feltevést; kiderült, hogy nem csupán megnőtt az új erek kialakulásának tempója az érintett agyi területen, de ez a sejthalál és a gyulladások eltűnésével járt együtt. Ennek következtében javult az egerek tanulási képessége és duplájára nőtt sejtmegújulási teljesítményük a hippokampuszban.

A tanulmány szerint a középkor végén érdemes elkezdeni a "kezelést", ami aztán az időskorba való átlépéssel jelentősen javíthatja az életminőséget. Természetesen a kutatók sokkal nagyobb dózisokkal kísérleteztek, mint ami egy pohár borban vagy pár kocka csokoládédban található, de a lehetséges pozitívumok ismeretében érdemes ezek fogyasztásával kísérletezni. Vagyis: elő a csokival és a vörösborral!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.