Különös összetevőt találtak a nedűben

Hoppá: hízástól is véd a vörösbor?

Amikor fogyni szeretnénk, általában azt a tanácsot kapjuk, hogy tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól. Kutatók szerint ugyanakkor egy pohár vörösbor megelőzi a hízást!

2012.04.13 08:15ma.hu

Ha el akarjuk kerülni a hízást, lehet, hogy érdemes ragadnunk egy dugóhúzót, és felbontanunk egy üveg vörösbort?

Amerikai kutatók olyan összetevőt találtak a vörösborban, amely segít a testsúlyunkat ellenőrzés alatt tartani. A piceatannol nevű anyag ugyanis késlelteti a fiatal zsírsejtek generálódását és megakadályozza őket abban, hogy érettebbek legyenek. A vegyület gátolja az inzulin abbéli képességét, hogy aktiválja a géneket a zsírsejtjeink további alakításában.

Az pedig már ismert, hogy védi a szervezetet a szív- és idegrendszeri betegségektől és ugyanígy a ráktól is.

Az áttörést jelentő felfedezést az amerikai Indiana állambeli Purdue egyetem kutatói tették. Dr. Kee-Hong Kim vezető kutató elmondta: a piceatannol jelenlétében a fiatal zsírsejtek kialakulásának késedelme vagy teljes gátlása figyelhető meg.

Megváltoztatja a génexpresszió időzítését, a gén funkciókat és az inzulinhatást az ún. adipogenesis alatt - vagyis a folyamat alatt, melyben a fiatal zsírsejtek érett zsírsejtekké válnak.

A kutatók jelenleg állatkísérletekben tervezik tesztelni az elhízást, hogy lássák, vajon elméletük helytálló-e, hátha megmutatkoznak a fent leírt jótékony funkciók. A biológiai hatás eléréséhez javítani kell a piceatannol stabilitásán és oldhatóságán - mondta el Dr. Kim.

E vegyület szerkezete hasonló a rezveratrolhoz, mely megtalálható a szőlőn kívül a marakujában és az áfonyában is. A meglepő tanulmányt a Journal of Biological Chemistry közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.