"Vagy-vagy", nem pedig "és"

Soha ne keverjen alkoholt energiaitallal!

Súlyos következménye lehet az alkoholok és az energiaitalok keverésének, ennek ellenére azok, akik gyakran járnak szórakozóhelyre, szinte biztosan fogyasztották már együtt a kettőt. Ne tegyék!

2015.02.04 13:00ma.hu
Freedigitalphotos zole4

Egy amerikai felmérés szerint a sürgősségi ellátást igénylő, energiaitalt (is) fogyasztók száma 2007 és 2011 között megduplázódott. Ez oda vezetett, hogy az amerikai élelmezésügyi hatóság, az FDA be is tiltotta az energiaitalokat alkohollal keverő előrecsomagolt (dobozos) termékek forgalmazását az USA-ban. Ha ugyanis a két összetevőt együtt issza meg valaki, akkor 600 százalékkal megnő az esélye annak, hogy erős szívdobogásban lesz része, és 400 százalékkal nagyobb eséllyel kell átélnie remegést, ingerlékenységet vagy álmatlanságot azokhoz képest, akik csak alkoholt fogyasztottak.

Emellett pszichológiai mellékhatásokkal is jár a "koktélok" legurítása. Nem csak annak nő a valószínűsége, hogy közlekedési balesetet fog elszenvedni a felelőtlen vagy tudatlan fogyasztó, de kétféleképpen is rontja az ítélőképességet. Aki egyszerre iszik alkoholt energiaitallal, az kevésbé érzi magát részegnek (holott ugyanúgy romlik a reakcióideje), emellett jobban kívánja az alkoholt, tehát többet is fogyaszt belőle.

Ennek valószínűleg az energiaitalokban található koffein az oka, mely akár hat órán keresztül is pörgetheti az embert. Ezzel együtt elűzi azt a fáradtságérzést, mely általában jelzi az alkoholt fogyasztó személynek, hogy itt az ideje abbahagyni az italozást. Annyira jelentős ez a hatás, hogy még a jóval alacsonyabb koffeintartalommal bíró szénsavas üdítőkkel való keverés esetén is jelentkezik. Különösen a diétás, (répa)cukrot nem tartalmazó üdítőknél, mert ezekben nincsen szukróz, ami lelassíthatná az alkohol lebontását.

Ha legközelebb lazítani akar, és ehhez alkoholt fogyasztana, akkor inkább menjen kipihenten a szórakozóhelyre, és ne igyon energiaitalt - vagy legalább ne keverje rummal, vodkával, whisky-vel. Tudja, ön dönt - de más is pórul járhat...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.