Élelmiszerbiztonság

Nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszerek ártalmatlanabbak a cukornál

A francia élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSES) első alkalommal értékelte az intenzív édesítőszerek táplálkozási értékét.

2015.01.25 08:51ma.hu
Facebook/Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az "intenzív édesítőszerek" különböző adalékanyagok (Franciaországban az aszpartám, a Stevia kivonat, a szukralóz, az aceszulfám K a leggyakoribbak) a cukornál több tízszeresen, több ezerszeresen jobban édesítenek, mint a szacharóz, és kevés kalóriát tartalmaznak. Növekvő felhasználásuk és fogyasztásuk valószínűleg a túlsúlyos és elhízott személyek megduplázódása miatt meredeken emelkedett az elmúlt húsz évben. Biztonságos felhasználásuk érdekében szükségessé vált értékelésük - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-oldalán.

A francia élelmiszerbiztonsági hatóság, (ANSES) első alkalommal értékeli táplálkozási értéküket. Ez az úttörő munka nem mutatta az intenzív édesítőszerek előnyét a testsúly megőrzésében, a cukorbetegek vércukorszintjének alakulásában, a koraszülések, a rák vagy a kettes típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságában. Nincs kapcsolat az édesítőszerek fogyasztása és édes ízhez való hozzászokás vagy a cukorbetegség vagy a rák fokozott kockázata között.

Ennek alapján az ANSES úgy ítéli meg, hogy nincs meggyőző bizonyíték, ami arra ösztönözne, hogy a cukrot intenzív édesítőszerekkel helyettesítsék. Javasolják továbbá a népességben fiatal kortól a cukorfogyasztás csökkentését, valamint a vízfogyasztás előtérbe helyezését a cukrozott és a cukros italokkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.