Csomósodásgátlás

Édesítőszerrel a Parkinson-kór ellen?

Egy gyakran használt édesítőszer, a mannitol segítheti a Parkinson-kór, és más idegrendszeri betegségek kezelését izraeli tudósok szerint.

2013.10.07 00:29ma.hu

A mannitol az élelmiszeriparban is használt mesterséges édesítőszer, amely megtalálható többek között a cukormentes rágókban és édességekben is, de használják csomósodást gátló anyagként is. Nem ismeretlen az orvosi felhasználása sem, más édesítőszerekhez, például a xilithez hasonlóan.

A közelmúltban, a Journal of Biological Chemistry c. szaklapban megjelent cikk szerint a mannitol további célokat is szolgálhat. A Tel-Aviv-i Egyetem kutatóinak eredményei szerint az édesítőszer alkalmas lehet a Parkinson-kór kezelésére is.

A Parkinson-kór kialakulása ugyanis összefüggésben van az alfa-szinuklein fehérjék túlzott felhalmozódásával az agyban, az édesítőszer pedig éppen ezt a folyamatot gátolja meg, tehát hasonlóan az élelmiszeripari szerepéhez gátolja a csomósodást. A fehérjék csomósodása az első lépés a Parkinson-kór kialakulásában, így a felfedezés igen nagy jelentőségű, de a kutatásvezető Ehud Gazit szerint más idegrendszeri betegségek kezelésében is hasznos lehet a mesterséges édesítőszer.

Kísérlet édesítőszerrel és muslicával

A kutatás során elsőként, olyan vegyületet kerestek, amelyik hatékonyan gátolja a fehérje csomósodását. Az édesítőszer az egyik leghatékonyabb vegyületnek bizonyult laboratóriumi körülmények között, ezért élő szervezeten is tesztelni akarták a hatékonyságot. A kísérlethez muslicákat használtak fel.

A muslicák egy részébe beültették azt az emberi gént, amely az alfa-szinuklein előállításáért felelős, majd a muslicáknak egy falon kellett felmászni, ezzel tesztelték helyzetváltoztató képességüket, amely szoros összefüggésben van az idegrendszerrel állapotával. Eredményeik szerint a génkezelt muslicáknak csak 38 százaléka tudott felmászni a falra, miközben a nem módosított muslicák 72%-a teljesítette sikeresen ezt a feladatot. Ezután a génmódosított muslicák táplálékába 27 napon át mannitolt adtak, majd újra megismételték a kísérletet. Ennek hatására a muslicák eredménye radikálisan javult, 70%-uk vált képessé a fal megmászására.

Mindez azt jelenti, hogy az édesítőszer eredményesen gátolta meg a fehérjék csomósodását, és a terápia a központi idegrendszer működését is lényegesen javította. A kutatás vezetője szerint bár az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatok szükségesek, és senkinek nem tanácsolja, hogy addig nagy mennyiségben fogyasszon édesítőszert – írja az egeszsegbolt.hu.

Mannitol, xilit, aszpartam

A mannitol

Az édesítőszerek gyógyszeripari felhasználása egyébként nem újdonság. A mannitolnak a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása nem ismeretlen. A xilit nevű édesítőszer pedig elsőként gyógyszer volt, és csak utána lett édesítőszer. A xilitet, például fogszuvasodás ellen, vagy a felső légúti megbetegedések kezelésére is használják. Más édesítőszerek, például az aszpartam kapcsán azonban vannak kérdőjelek és rendszeres nagymennyiségű fogyasztásuk továbbra is vita tárgya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.