Hát ez betojás!

Főtt tojásból nyers? Már lehetséges!

A nyers, belül folyékony állapotú tojásból pár percnyi főzést követően főtt tojás lesz, de a folyamat megfordítására nincs lehetőség. Vagy legalábbis eddig nem volt...

2015.01.25 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Ritesh Man Tamrakar/Flickr

Amikor megfőz egy tojást, a magas hőmérséklet összetapasztja a fehérjében található proteineket, ezzel szilárddá téve az anyagot. Egy új, a UC Irvine által elvégzett kutatás rámutatott arra, hogy a folyamat visszafordítható: a főtt tojásból ismét nyers lehet egy vegyi anyag hozzáadása révén. Ennek fogyasztását azonban senkinek nem ajánljuk.

De miért nem? Nos, azért mert karbamid hozzáadásával érik el az eredményt. Ez az anyag pedig az egyik fő összetevője az emberi vizeletnek, így - noha nem kóstoltuk, de szinte biztos, hogy - a végeredmény nem lehet különösebben finom. A kutatók egyébként egészen biztosra akartak menni, hogy működik a folyamat ellenkező irányban is, ezért 20 percig, 90 Celsius fokon főzött tojásokon kísérleteztek - sikerrel.

A kutatás valódi célja természetesen nem a főtt tojások ismét nyerssé tétele volt, hanem a proteinek "viselkedésének" jobb megértése. Például a kísérletek során az edényekben visszamaradt, nehezen eltávolítható anyagok kezelését javíthatja módszer. A UC Irvine már be is adta szabadalmi kérelmét, és abban reménykedik, hogy eljárását az ipar széles körben fogja felhasználni; a sajtkészítőktől egészen a gyógyszergyártó cégekig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.