Újra ehet tésztát

4 éves kisfiúban az első mesterséges hasnyálmirigy

Csak 2013-ban több mint 79 ezer gyereknél diagnosztizáltak egyes típusú cukorbetegséget. Az autoimmun rendellenesség miatt eggyel kevesebb kis srácnak kell aggódnia.

2015.01.24 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik, írja a Wikipedia.

Eddig a kezelése folyamatos inzulininjekciókkal történt, ám nemrég áttörést sikerült elérni egy négyéves ausztrál kisfiúnál. Ő lett az első, aki megkapta azt a mesterséges hasnyálmirigyet, ami automatikusan képes szabályozni inzulinszintjét. A perthi Xavier Hames részesülhetett ebben az örömben; a beültetésre a Margit Hercegnő Gyermekkórházban (Princess Margaret Hospital for Children) került sor, ahol egyébként 22 hónapos kora óta kezelték egyes típusú cukorbetegséggel.

A klinikai tesztek természetesen már jó ideje zajlottak az intézményben; ám a készülék csak nemrég ért olyan fázisba, hogy tartós emberi beültetésre is alkalmas lehetett. Xavier egyébként egy nagyjából 8 ezer dolláros (több mint 2 millió forintos) implantátumot hord a testében.

De mit tud a szerkezet? A mesterséges hasnyálmirigy rendelkezik egy érzékelővel, ami meg tudja állapítani a vércukorszintet és kommunikál a bőr alá beültetett, inzulint adagoló pumpával. A hagyományos megoldásokhoz képest az új technológia nem biztosít folyamatos inzulináramlást a test számára, ehelyett a vércukorszint függvényében hol beindítja, hol leállítja a pumpát. Ez jelentősen lecsökkenti a hipoglikémia néven ismert jelenség bekövetkeztét, vagyis azt az esetet, amikor veszélyesen leesik a vércukorszint.

Ennek akár eszméletvesztéssel vagy halállal járó kimenetele is lehet, a hipoglikémiát tehát el kell kerülni. Ez azonban meglehetősen nehéz alvás közben, amikor az érintett nem eszik, ám az inzulin továbbra is dolgozik szervezetében. A diabétesszel küzdők közül jó néhányan ezért éjszaka is kénytelenek felkelni és megmérni vércukorszintjüket.

Xavier édesanyja már beszámolt az első napok tapasztalatairól, és igen pozitívan nyilatkozott. Elmondása szerint jelentősen befolyásolta fia hétköznapjait a beültetés; a család azóta sokkal nyugodtabban alszik, tudván, hogy nem áll fenn a hipoglikémia veszélye. Emellett nagyobb mozgástere van kisfiúnak lenni, azóta néha eszik egy adag nagyobb szénhidráttartalmú ételt, mint például tésztát vagy rágcsálnivalót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.