A rémisztő szó: áttét

Miért annyira halálos a hasnyálmirigyrák?

Habár a hasnyálmirigyrák viszonylag ritka betegség, mégis, a nyugati országokban igen előkelő helyezést foglal el a halállal végződő rákos megbetegedések között. Vajon miért?

2015.01.23 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A hasnyálmirigyrák, vagy pankreász karcinóma (Carcinoma pancreatis) a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az elváltozás rossz prognózisú, a diagnózis felállítását követően általában a betegeknek kevesebb mint 5%-a él öt évnél tovább. A kórtünetek ideiglenes megszűnése, csökkenése, átmeneti javulás továbbra is extrém ritka.

A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyállományából kiinduló daganatok 95%-a a mirigyhámból kiinduló rák (ún. adenokarcinóma). Az endokrin állományból kiinduló elváltozások ritkák, a szigetsejtes daganatok előfordulása kb. 1%. A rákos halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák Magyarországon az ötödik helyen áll, és az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza, írja a Wikipedia.

De vajon miért ennyire halálos? Sajnos azért, mert nagyon sokáig tünetmentes. Ha az ember nem vesz részt gyakori rákszűrésen, akkor nem tudják időben diagnosztizálni a betegséget. Mire ugyanis tüneteket okoz, addigra már áttéteket képzett a szervezetben, vagyis a beteg inoperábilis, azaz műthetetlen állapotba kerül.

Egyértelmű, hogy a hasnyálmirigyrák és a hozzá hasonló tumoros elváltozások legyőzésének esélye a korai diagnózisban rejlik. Jelenleg azonban nincsen olyan ország a Földön, ahol általános hasnyálmirigyrák-szűrő program működne, ennek pedig az az (egyik) oka, hogy nem rendelkezünk megfelelő szűrőeszközökkel a korai stádium felismeréséhez. Ahhoz, hogy ilyen készülékeket lehessen létrehozni, többet kell tudnunk arról, hogyan kezdődik a betegség, ami pont azért nehéz, mert ezeknek az eseteknek szinte sosem sikerül "elcsípni" a kezdetét.

Szerencsére azért nem vagyunk teljesen esélytelenek. Az elmúlt években jelentősen bővült genetikai és patológiai tudásunk a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatban. Az érintettek genetikai profilalkotása lehetővé tette a betegség különböző állapotában tartózkodó fejlődésének megbecslését. Ennek köszönhetően kiderült, hogy az átlagos hasnyálmirigyrák elsődleges tumora nagyjából egy évtizedig növekedik a hasnyálmirigyben, mielőtt átterjedne más szervekre. Ez azt jelenti, hogy igen szélesre tárt az ablak az észleléséhez, gyakorlatilag hosszú évekig nagyon könnyű lenne elkapni, ha arról tudomást szerezne az érintett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.