Közel 10 ezer halott

Miért nem annyira gyilkos az ebolajárvány?

1,4 millió halottat prognosztizáltak január közepére, ám a dátum elmúlt, és a halálozási számok a közelében sincsenek ennek az értéknek - szerencsére. De mi áll a háttérben?

2015.01.24 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Nem szabad lebecsülni a Nyugat-Afrikában tavaly kitört ebolajárványt. Összesen 21 ezernél is többen fertőződtek meg tavaly március óta, közülük több mint 8.400-an már nincsenek életben. Tavaly ősszel azonban még azt jósolta az amerikai járványügyi intézet (Centers for Disease Control, CDC), hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásakor 1,4 millió áldozatot fog követelni a fertőzés január közepére.

Ehelyett a WHO jelentései egyre csökkenő ütemű új fertőzésekről számolnak be, és habár az emberi történelem leghalálosabb ebolajárványát még nem győztük le, nagyon úgy tűnik, hogy a legnehezebb szakaszon már túl vagyunk. De hol tévedhetett ennyire a CDC?

Több tényező is hozzájárult ahhoz, hogy ekkora különbség van a szeptemberi becslés és a januári valós adatok között. Egyrészt az amerikai járványügyisek még az augusztusi információk alapján prognosztizáltak, amikor a betegség terjedése felfutó fázisban volt, ám szeptemberben már beindult az a hatalmas nemzetközi segítség, ami végül segített megfékezni a járványt. Ezt az összefogást még sejteni nem, csak remélni lehetett az utolsó nyári hónapban.

Emellett a CDC egyszerűen túlbecsülte azok arányát, akik ugyan elkapták a fertőzést, de aztán nem jelentkeztek az orvosi központokban, attól való félelmükben, hogy ott csak kivárják, amíg meghalnak. A WHO ezzel szemben sokkal pontosabban meg tudta határozni az egy betegre jutó "elbújtak" számát, ezért is dolgozhatott végül pontosabb adatokkal.

Említést érdemel még az emberi tényező is. Kezdetben elősegítették a fertőzést a helyi temetkezési szokások, például a halottak ölelgetése és csókolgatása könnyen továbbterjesztette a kórt. Azt azonban nem lehetett előre tudni, hogy az érintett afrikai országok lakossága milyen gyorsan tanulja meg, mit nem szabad tenni egy fertőzöttel. Szerencsére - úgy tűnik - hamar alkalmazkodtak az új helyzethez.

Végül pedig ne feledjük, amit a cikk elején is említettünk: a legrosszabbon már túl vagyunk, de le még nem győztük a járványt. Vagyis noha valószínűleg nem lesz nagyságrendi ugrás a halálos áldozatok számában, a számláló még - sajnos - nem állt meg. Továbbra is vannak olyan régiói Nyugat-Afrikának, ahol az ebola komoly fenyegetést jelent, és ahonnan gyorsan újra elterjedhet, ha nincsenek résen a hatóságok és az érintett régiók lakói.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.