Diagnosztika

Ebola: az EU új kutatási projektekkel segíti a járvány elleni küzdelmet

Az EU oltóanyagok és gyors diagnosztikai tesztek fejlesztésére nyolc kutatási projektet finanszíroz összesen 215 millió euró értékben.

2015.01.16 16:18MTI

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete pénteki közleményében kifejtették: a most bejelentett projektek az innovatív gyógyszerek kezdeményezés új Ebola+ programjának keretében valósulnak meg, ezeket az Európai Bizottság és az európai gyógyszeripar közösen finanszírozza. 114 millió euró a Horizont 2020, az EU kutatási programjából, a fennmaradó 101 millió euró pedig a projektekben résztvevő gyógyszeripari vállalatoktól származik.

A nyolc projektből három az oltóanyagok fejlesztését szolgálja, három másiknak pedig az a célja, hogy gyors, megbízható teszteket dolgozzanak ki, amelyek segítségével akár 15 perc alatt megállapítható, elkapta-e valaki a fertőzést - közölték.

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz, az ebola 2013 decemberében jelent meg ismét Guineában, és a járvány a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a mostani - az eddigi legsúlyosabb - ebolajárványban mintegy 21 ezer ember fertőződött meg, és közülük több mint 8300-an haltak meg a kór miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.