Rontja a hideg a pajzsmirigy-túlműködést

Télen más kezelésre lehet szükség a pajzsmirigy-betegeknek

Ahogy hidegebbre fordul az idő, sokaknál különböző egészségügyi problémák jelentkeznek, és itt nemcsak az influenzára és a megfázásra kell gondolni.

2015.01.10 16:00ma.hu

A C.I Parhon Institute egyik kutatásában bebizonyították, hogy az időjárás hatással van a pajzsmirigy működésére. A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatban 634 felnőtt pajzsmirigy-beteget – alul- és túlműködéseseket egyaránt – figyeltek a nyári, majd a téli időszakban. Azok, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvedtek, a TSH-szintjük 9.37±5.53 μUI/ml volt nyáron, míg télen 18.68±2.31 μUI/ml. Túlműködés esetén a nyári érték 0.148±0.76 μUI/ ml volt, míg a téli 0.23±0.021 μUI/ml, ami persze a betegség gyógyszeres kezelésében nem elhanyagolható.

Tehát hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigyhormonra lehet szüksége, és ez azt eredményezheti, hogy a TSH-szint megemelkedik, miközben az FT4 és FT3 lecsökken. Éppen ezért ha úgy érzi, a túlműködéssel járó tünetek (erős, gyors szívdobogás, remegés, idegesség) súlyosbodnak, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert, mert meglehet, más dózisú gyógyszert kell szednie.

Amennyiben továbbra sem javulnak vagy múlnak el a tünetek, érdemes lenne újabb vizsgálatokkal meghatározni, mi lehet az ön optimális TSH-szintje – figyelmeztet a szakember. És ne feledje, az ideális érték, ha csekély mértékben is, de orvosonként/rendelőnként változhat, ezért meglehet, hogy alaposabb kivizsgálást igényelhet, ha nem javul a közérzete.

A pajzsmirigy-túlműködés eredménye, hogy a beteg anyagcseréje felpörög, így olyan tüneteket produkálhat, mint pl. szapora szívverés, remegés, izzadás, sorozatos vetélés, vagy normál étvágy melletti fogyás. A probléma általában egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható, azonban a labor értelmezése orvosi feladat, ugyanis a TSH normál értéke akár napszaktól függően is változhat. Amennyiben indokolt, ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet” – mondja Dr. Koppány Viktória endokrinológus.

A szakértő hozzáteszi, hogy télen a testben több változás is végbemegy. Egyrészt a szervezet általános anyagcseréje lelassul (amit a pajzsmirigy szabályoz), másrészt a hideg miatt fokozott a szervezet energia- és így pajzsmirigyhormon-szükséglete. Ezért a hűvösebb hónapokban az alulműködő betegeknél emelkedhet a TSH-szint, így az addig szedett gyógyszeradag módosítására lehet szükség.

Érdemes tehát évszakváltáskor kontrolláltatni a hormonokat, ugyanis a túlmüködés is fellángolhat olyankor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.