Ön is a veszélyeztetettek közt van?

Ne érje váratlanul: a pajzsmirigydaganat 5 fő rizikófaktora

Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt. Kik a legveszélyeztetettebbek és hogyan ismerhető fel a betegség?

2014.08.13 10:29ma.hu

Kik a veszélyeztetettek?

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belsőelválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű, épp ezért fontos a pontos diagnózis. A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklap szerint 1975 óta megtriplázódott a pajzsmirigydaganatos betegek száma, hiszen míg 40 évvel ezelőtt 100.000 ember közül 4,9-et érintett a betegség, addig ma 14.3 személy szembesül a diagnózissal.

A kutatók 5 olyan rizikófaktort is beazonosítottak, amelyek növelik a betegség kialakulásának esélyét:
1. 25 és 65 év közti életkor.
2. Női nem.
3. A családban halmozódó pajzsmirigybetegség.
4. A nyak vagy a fej korábbi sugárkezelése.
5. Ázsiai származás.

Mik a pajzsmirigydaganat tünetei?

– Gyorsan növekvő göb, csomó a nyakon, amely lehet fájdalmas vagy fájdalmatlan.
– A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.
– Nem múló rekedtség.

Pontos diagnózis - egyszerű vizsgálatok

A diagnózis első lépése a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, valamint mindenképpen meg kell történnie a vér elemzésének is. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, illetve a pajzsmirigy-hormonok szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát.

Az adatok értékelését minden esetben endokrinológus végzi. "A pontos diagnózist segíti az ultrahang-vizsgálat, melynek során a pajzsmirigy lebenyeinek méretét, szerkezetét, erezettségét, a nyaki nyirokcsomókat vizsgáljuk" – ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája.

"A fájdalommentes eljárás kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy esetleges göbös elváltozásait, gyulladásos folyamatokat keressünk vele. A vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek csupán a nyakát kell szabaddá tennie. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, és ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. Ezt mozgatva képet alkothatunk a pajzsmirigy két lebenyéről, ezt a képernyőn kimerevíthetjük, nagyíthatjuk és lemérhetjük az ott látott képletek méreteit."

Előfordulhat, hogy az ultrahanggal felfedezett eltérések miatt szövettani mintavétel, vagyis biopszia javasolt. Ezzel a tűszúrással járó módszerrel eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy bizonyos pajzsmirigy-betegségek idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.